Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djur är inte clowner

Nu har cirkussäsongen dragit i gång.

Annons

Musiken, doften av popcorn, clownerna som lockar fram skratt hos såväl unga som vuxna. Stämningen är god. Men så förstörs alltihop av det där med djuren. Hur hästar, hundar, elefanter och flera andra djur tvingas göra onaturliga konster för att vi ska ha roligt. Hur de förhindras att få utlopp för sina naturliga behov i manege och i turnerande cirkusvagnar. Hur de blir underhållande clowner vi skrattar åt i stället för de djur som de faktiskt är.

Vi vill att alla djur och deras intressen ska tas på allvar. Det ligger inte i en elefants intresse att stå på bakbenen på en liten pall med frambenen i luften eller i ett sjölejons intresse att balansera en boll på nosen medan det ålar omkring på ett underlag av sågspån. Ett av sjölejonens grundläggande behov är att få simma. De små bassängerna på cirkusar uppfyller inte det behovet. Vi förhindrar djuren att bete sig naturligt genom att träna dem till att utföra mänskliga konster som vi tycker är roliga att titta på.

Säg nej till djurcirkus, ta med dina barn till en cirkus utan djur i stället och lär dem redan från början att djur varken är underhållning eller clowner. På det sättet skapar vi en ny generation som värnar om djuren. Det finns fantastiska djurfria cirkusar som förvaltar cirkusarnas kulturarv utan att utnyttja djur.

Camilla Bergvall

Djurens Rätt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons