Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Diktatorns ishallar ger ingen goodwill

Vitryssland är Europas sista diktatur.

Annons

Det är också det enda landet i Europa som fortfarande utdömer och verkställer dödsstraff. Otaliga uppmaningar, vädjanden och krav på Lukashenkas regering har inte lett till något frisläppande av de många politiska fångarna i landets fängelser. Rättsprocesserna är osäkra, tortyr är inte ovanligt i fängelserna, alla grundläggande mänskliga rättigheter saknas.

Ändå har Europas siste diktator förlänats hedersuppdraget att stå värd för ishockey-VM 2014. Lukashenka satsar både personlig prestige och stora pengar på värdskapet för ishockey-VM, hockeyn är hans stora passion och svaghet. Trots att landet befinner sig i en av de värsta ekonomiska kriserna genom tiderna bygger regimen mängder av nya hotell och ishallar inför den stora händelsen.

Ishockeyn är en miljardindustri och inte ens de brutala avrättningarna med nackskott i Minsk avskräcker de stora företagen från att sponsra VM i Vitryssland. Bland dem som pumpar in pengar i evenemanget finns Skoda, Volkswagen, Rebook och Nike. Samtidigt som EU fryser tillgångar för mördarregimens kärntrupp, står privata finansiärer redo att ge frikostiga bidrag till Lukashenkas stora pr-jippo.

Även idrottsvärlden måste väl ändå inse hur detta ser ut. Ska ishockeyns rykte få fläckas av denna ogenerade uppslutning bakom en diktator som låter avrätta unga människor efter summariska rättegångar? Hur kommer det kännas för våra svenska Tre Kronor att skaka hand med Lukashenka efter spelad match? Och kommer svenska konsumenter verkligen bli sugna på nya gympaskor efter att ha sett Europas sista diktator skrilla in på isen framför en stor Nike-logga?

Det är idrottsvärlden själv som beslutar om vem som ska få äran av ett ishockey-VM. Men alla vi ishockeyentusiaster och demokrativänner kan låta svenska ishockeyförbundet och VM-sponsorerna få veta vad vi tycker om pr-kuppen i Minsk. Vi tycker den är orimlig.

Än är det inte för sent att flytta ishockey-VM 2014. Delegationen från Svenska Ishockeyförbundet skulle kunna ta upp frågan på dagordningen för den internationella kongressen i Helsingfors i maj i år. Vi kräver att de tar sitt ansvar och tar ställning för sporten som en positiv aktör i samhället, mot den vitryska diktaturen!

Olle Schmidt (FP) europaparlamentariker

Hans Backman (FP) riksdagsledamot från Gävleborg och idrottspolitisk talesman

Lena Åberg, FP:s EU-ambassadörer i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons