Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Detta är vindkraftens största problem

Olov Östlund har förstått att vindkraften har problem (30/6). Den svajiga produktionen menar han att nätoperatörerna skall klara. Han låtsas inte om att den vållat stora svårigheter i det tyska nätet, skriver Sture Åström.

Annons

Men allvarligare är att han inte inser att de flesta vindkraftverken kan stå stilla samtidigt. Det kan vara någon enstaka timme, flera timmar eller en hel arbetsvecka. Då är det nödvändigt att ha kraftverk med pålitlig kapacitet för hela elbehovet: Eldade med gas, olja, kol eller kärnreaktorer. Biokraft kan ge ett marginellt bidrag.

De kraftverk som inte är nödvändiga är vindkraftverk. För dem finns ingen annan motivering än att vi i Sverige skall minska på utsläppen av koldioxid i Tyskland. I Sverige har vi ju knappt några sådana utsläpp. Det bygger på den obevisade tron att koldioxid är skadlig, googla ipcc flaggar falskt.

De senaste 60 åren utgör ett fullskaleprov, som visar att utsläppen varit nyttiga: googla pålästa okunniga. Koldioxidens verkan på klimatet är så liten att den inte kunnat mätas. Det har man däremot kunnat göra med solens verkan, googla pulkovo solen kallare.

Vindkraftens största problem är att den inte behövs.

Sture Åström

Nätverket Klimatsans

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons