Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det var inte fråga om minuter"

Kyrkoherde Janne Bolldén kritiserar Söderhamns-Kuriren för artikeln kring sammanblandningen av två kistor i samband med en begravning. Nyhetschefen Alexandra Sivers ger Svar direkt.

Annons

Det ingår i den mänskliga naturen att göra fel. Det är olyckligt när våra misstag drabbar oskyldiga. Det är än mer olyckligt när misstag drabbar medmänniskor som befinner sig i en utsatt situation, som till exempel inför en begravningsgudstjänst!

Det misstag som gjordes i Söderala kyrka var att fel kista ställdes in i kyrkan. Men misstaget upptäcktes(!) och rätt kista fördes till kyrkan i tillräckligt god tid för att hinna dekoreras och begravningsgudstjänsten kunde börja på utsatt tid. Det var alltså inte fråga om minuter som tidningen påstår. Medan allt detta skedde, stod jag och anhöriga utanför kyrkan i solskenet och samtalade. Självklart bad jag de anhöriga om ursäkt för det inträffade.

Orsaken till misstaget kan enbart tillskrivas den mänskliga faktorn, att vi människor gör fel ibland. Det inträffade har ingenting att göra med att personalen var stressad för att komma till sin lunch! Lunchen var redan avklarad och här i pastoratet anpassar vi våra olika raster utifrån arbetsuppgifterna.

Efter begravningsgudstjänsten samlades vi till fortsatt samvaro och även där fick jag tillfälle att samtala med de anhöriga om det som inträffat och där framfördes ingen som helst kritik mot varken begravningsbyrå, Svenska kyrkan i Söderala eller mig som kyrkoherde. Efter detta är det ingen från sorgehuset som varit i kontakt med någon av oss i pastoratet för att framföra kritik eller andra synpunkter.

Inte heller har denna tidning ansett det nödvändigt att kontakta Söderala pastorat inför publiceringen, vilket framstår som ytterst nonchalant då tidningen genom rubriksättning och text kommer med så grova och felaktiga anklagelser mot personal i Söderala pastorat.

Janne Bolldén

kyrkoherde

Svar direkt

Det som artikeln handlar om är att fel kista ställdes in i kyrkan. Att det skedde av misstag framgår tydligt av artikeln och de anhöriga fick förklaringen att personalen var stressad, vilket vi återger i artikeln. Det relevanta i sammanhanget är dock att misstaget överhuvudtaget inträffade.

De anhöriga uppger att misstaget rättades till strax innan begravningsgudstjänsten började. Enligt kyrkoherdens  uppgift till tidningen var den rätta kistan på plats tio minuter innan.  Det är alltså inte fel att hävda att det handlar om minuter som vi skrev i artikeln.

Tidningen har dessutom tagit del av en skrivelse till de anhöriga, som både begravningsbyrån och kyrkoherden Jan Bolldén har skrivit under, där de redogör för händelsen och ber om ursäkt. Eftersom det är en gemensam skrivelse och de anhörigas kritik riktade sig mot begravningsbyrån bedömde vi att det i det här fallet inte var nödvändigt att kontakta pastoratet.

Alexandra Sievers

nyhetschef Söderhamns-Kuriren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons