Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det missförstådda ordet hen

Svar till Lena01 (8/10) som tackar nej till ordet hen.
Jag vet inte riktigt varför men det är så otroligt många som inte förstått ordet hen. Kanske är det förespråkarna som varit otydliga, eller så vill vissa inte förstå?

Annons

Ordet hen är ett komplement till han och hon – det är alltså ingen som vill ersätta orden han och hon. Tjejer är hon, killar är han, det är det nog ingen som ifrågasätter. Däremot finns det många tillfällen där könet är okänt eller irrelevant!

När man skriver om en person som man inte vet vilket kön han eller hon har får man skriva "han/hon" eller "vederbörande". Många säger till och med "den" om man talar om till exempel en bebis som man inte känner till könet på. Där är hen ett perfekt ord att använda i stället!

"På torsdag tillkännages Nobelpriset i litteratur – hoppas att jag läst något av henom!" eller "Var du hos läkaren i dag? Vad sa hen?"

Det kan också vara bra när man skriver exempelvis en uppsats och inte vill avslöja för mycket om en person såsom könet eller något annat som påverkar hur vi uppfattar personen i fråga. Som läsare får man ju sällan veta vad exempelvis en intervjuperson har för ålder eller nationalitet (om inte det har med ämnet att göra), och i många fall kan det vara en fördel att även undvika att avslöja könstillhörighet. Då är hen ett smidigt ord att använda.

I boken om Kiwi, som var det som väckte debatten om hen, så har ju personen i fråga ett kön men författaren Jesper ville bara inte att man skulle fokusera på könet utan ville att alla, både pojkar och flickor, kunde identifiera sig med huvudpersonen. Därför ville han prova att använda hen mest som ett experiment. Förmodligen är väl det anledningen till att så många missförstått ordet, tyvärr!

Jag är i alla fall en tjej och benämns som "hon" men också som "jag", "vi", "du" och en mängd andra könsneutrala pronomen beroende på i vilket sammanhang man pratar/skriver om mig!

Kristina Wicksell

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons