Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det hörs hur hästar frustar"

Lars Nylander skriver ett svar till signaturen Bybo (19/8) med anledning av vägarbetena på E4:

Annons

Jag gick en promenad i går kväll genom Vattrång. Solen var på väg ned, dimman virvlade runt ån och tystnaden var ljuvlig. Så har det varit här i byn ett par veckor varje år, de senaste tre åren. Vanligtvis dundrar E4-trafiken rakt genom byn och här är det inte 30, 50 eller 70 som i andra tättbebyggda områden. Här är det 90 km/h som gäller, bara några meter från husen där det bor barn i flera av gårdarna. Det går inte att föra ett normalt samtala på gräsmattan vissa tider på dygnet. Allt tal dränks av oväsen från vägen. Trafiken är tät och var tredje fordon är en långtradare. För de tungt lastade tradarna ska kunna ta sig upp för backarna lägger de i lägre växlar.

Det är anmärkningsvärt vilka märkliga ljud som kan åstadkommas när de växlar ned och gasar för fullt. Presenningar och rep smattrar och slår på utsidan. Oljudet ekar över Vattrångsdalen och runt vägen osar ett moln av dieselrök. Två gårdar fick rivas när vägen prompt skulle rätas och breddas rakt genom byn i mitten av 1900-talet. Sedan dess har antalet fordon mångdubblats. Trafiken ökar varje år, dödsolyckor sker vart eller vartannat. För några år sedan skrev HT om vägproblemet i Vattrång. Byborna önskade en hastighetssänkning. HT ringde Vägverkets tjänsteman som påstod att hastigheten redan hade sänkts. Men det var en lögn. Det står 90 på skyltarna genom Vattrång.

Fortare går knappast att köra om man inte vill riskera att hamna i ån. Det sägs att det inte går att sänka under 90, för de tungt lastade långtradarna måste ta sats genom byn för att ha kraft att ta sig upp för backarna på var sida om byn. I över 50 år har det talats om att E4 ska dras utanför byn. Planerna har nu kommit långt. Jag hoppas så innerligt att det äntligen blir av.

Och du, Bybo: Jag beklagar verkligen oväsendet, jag vet hur det är. Och att trafiken dundrar utanför Malsta och Ilsbo skolor gör mig både oroad och arg. Det är absolut en plats för trafikpoliser att övervaka just nu. Men du behöver bara stå ut några dagar till. Under tiden njuter vi i Vattrång av varje sekund. Vi hör fåglar som ekar över dalen, det hörs hur hästar frustar och stampar på andra sidan byn. Och vi kan sitta i trädgården och faktiskt prata med varandra.

Lars Nylander

Vattrång

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons