Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det går att välja julskinka

Vid uppfödning i en torftig miljö, på betong – eller plåtgolv, utan möjlighet att böka i underlaget, är det vanligt att grisar utvecklar en ovana att bita av varandras svansar.

Annons

För att undvika att detta sker låter flera producenter i EU kupera (klippa av svansen) spädgrisarna. Trots att EU förbjöd kupering redan 2001 så fortsätter många länder med ingreppet. Det är i praktiken endast Sverige, Finland och Litauen som låter grisarna behålla svansen.

Enligt en professor på SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) plågar kuperingen grisen inte bara när det sker, utan smärtan följer den hela livet.

Anledningen till kuperingen är att producenterna för att spara pengar låter grisarna vistas i en torftig miljö utan möjlighet att böka i halm. Svanskuperingen gör inte att grisarnas frustration försvinner.

I Sverige säljs allt mer griskött från länder där grissvansarna klipps av, till största delen från Tyskland, Danmark och Polen.

Med tanke på djurplågeriet med kuperingen i bland annat dessa länder borde vi nu till exempel inför den stundande julen köpa svensk julskinka.

Per-Olof Erickson, Naturskyddsföreningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons