Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns pengar till skolan

Svar till var till Lisbeth Granberg (10/8).

Lisbeth Granberg, lärare, frågar i sitt debattinlägg i LjP när vi politiker ska börja lyssna och förstå vad det är för verklighet vi har i skolan.

Annons

Jag hoppas att mitt debattinlägg kommer att visa att det finns politiker som insett och inser vilka problem som skolan i Ljusdal brottas med. Vi har agerat och reagerat vid många tillfällen men tyvärr möts alla våra förslag med ett kompakt motstånd från de styrande i utbildningsnämnden.

Utbildningsnämndens ordförande, Malin Ängerå (S), har vid ett flertal tillfällen talat om det stålbad som nämnden tvingats genomgå de senaste åren och utbildningschefen Stefan Meuller säger att han har svårt att garantera kvalitén i verksamheten. Därför är det anmärkningsvärt att den sittande majoriteten i Ljusdal röstade nej till Nydanarnas förslag på en utökad ram för utbildningsnämnden för år 2012 med 14 miljoner kronor och att utbildningsnämnden skulle få behålla hela sitt överskott på 4,6 miljoner kronor för år 2010. Överskottet från 2010 kan användas till åtgärder av engångskaraktär samt att dessa kostnader inte får vara kostnadsdrivande för kommande verksamhetsår.

Nydanarnas förslag var att dessa 4,6 miljoner kronor skulle användas till läromedel och utrustningar i bland annat eftersatta gymnastik-, slöjd- och musiksalar. Svaret från utbildnings förvaltningen var att man inte mäktade med att göra av med pengarna. Nydanarnas förslag på ytterligare 14 miljoner kronor för år 2012 kallades populistiskt och från majoriteten höjdes varnade röster, att nu vill Nydanarna lägga ner fritidsgårdar och musikskolan. Nydanarna kan försäkra att inga dylika nedläggningar kommer att föreslås vid de kommande budgetförhandlingarna i höst.

Mer pengar till skola och omsorg brukar annars vara Socialdemokraterna och Vänsterns honnörsord men inte i Ljusdal, trots deras maktinnehav. Ljusdals kommun har under de två senaste åren visat överskott på närmare 85 miljoner kronor före nedskrivningar. Dessa överskott borde vid ett bättre budgetarbete resulterat i mer av resurser till skola och omsorg. I stället har Ljusdals kommun valt att göra nedskrivningar på 36 miljoner kronor.

För att utbildningsnämnden ska nå sin mycket högt ställda vision, nämligen att ha ”Sveriges bästa skola” krävs resurser och en personalpolitik där rektor och chefer vill vara kvar på sina tjänster. Omsättning och tillsättning av rektorer och chefer vittnar om en dålig fungerande personalpolitik. Nydanarna vill satsa på skolan i Ljusdal, därför gör vi prioriterade satsningar redan i budgetarbetet för år 2012.

Bodil Eriksson (FP)

ersättare i utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons