Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns många möjligheter

Svar till Guldkant i vardagen (16/2). När krafterna sviktar, eller något händer som gör att man helt eller delvis mister sina förmågor att leva ett självständigt liv, kan man vända sig till biståndshandläggarenheten på kommunen och göra en ansökan om till exempel hemtjänst.

Annons

Biståndshandläggaren gör då ett hembesök och tillsammans med den sökande går de igenom vad personen ifråga klarar själv och vad det är man behöver hjälp med. Biståndshandläggaren gör en utredning, en individuell bedömning av behovet och fattar sedan beslut om vilka insatser den sökande beviljas. Detta regleras i Socialtjänstlagen, och beslutet som fattas kan överklagas i domstol om man inte är nöjd med det.

Om biståndshandläggaren beslutat om insatser skickar man ett uppdrag (en beställning) till den som ska utföra uppdraget. Kunden får själv välja om det ska vara kommunens egen hemtjänst eller de externa företag som kommunen skrivit avtal med (enligt Lagen om valfrihet, Lov) som ska utföra insatserna hemma hos kunden.

Den som ska utföra insatserna gör då upp med kunden i en så kallad genomförandeplan, hur och när insatserna ska utföras.

Exempel på insatser är personlig omvårdnad som omfattar bland annat personlig hygien, dusch, påklädning, hjälp med frukost med mera. Insatser kan också vara frågan om hemmets skötsel så som städning, hjälp med tvätt eller inköp.

Om det vid biståndshandläggarens hembesök framkommer att den sökande känner sig ensam eller inte kan gå ut på promenad utan stöd, kan man bli beviljad en insats som kallas social samvaro. Utifrån det individuella behovet kan man då beviljas att hemtjänstpersonal följer med ut på promenad någon gång per vecka, eller att personalen till exempel en gång per vecka sitter ner hemma hos kunden och tar en fika och bara samtalar om något. Dessa insatser är utöver de insatser som nämns ovan.

Det kan även hända att en person som fått träning hos sjukgymnast bedöms kunna få fortsatt träning i hemmet, och då kan biståndshandläggaren bevilja insatsen egenvård, och då utför hemtjänstpersonalen träningen.

Vad gäller vardagsrehabilitering så är det något som sker som en naturlig del i vardagen, exempelvis att personalen – när det är möjligt – uppmuntrar kunden att gå istället för att åka i rullstol mellan olika aktiviteter.

Med detta svar hoppas jag att du fått svar på din fråga och kan känna en trygghet som jag vill förmedla. Det finns mycket mer att berätta om vår verksamhet och du får gärna ta kontakt med undertecknad eller någon biståndshandläggare via kommunens växel.

Margareta Nybom Persson

Verksamhetschef biståndshandläggarenheten

Marita Wikström

Förvaltningschef

Omsorgsförvaltningen

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons