Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blir sämre för säljarna

Vid halvårsskiftet trädde en ny fastighetsmäklarlag i kraft. Lagen stärker köparnas ställning.

Annons

Objektsbeskrivningarna blir utförligare, mäklaren blir skyldig att lämna ut budgivningslista, även kravet på skriftlig information om undersökningsplikt till köparen är positivt.

Däremot är den nya mäklarlagen ett svek mot den som vill sälja sin bostad. Orsaken till det är att det nu är tillåtet för mäklare att sälja kringtjänster. Förutom förmedling av lån och försäkringar kan det även handla om till exempel flytt och flyttstädning. Det gör att det skapas motstridiga intressen mellan säljare och mäklare.

Mäklaren kommer inte längre att få högst provision när säljaren får bästa möjliga pris för huset, utan när mäklaren får mest total provision från såväl säljare som banker och försäkringsbolag.

Enligt den nya lagen får ersättningen uppgå till max några tusen kronor, och mäklaren ska redovisa hur mycket han eller hon tjänar på att sälja tjänsterna.

Men det här gäller bara den enskilda mäklaren. Provisionen för sidotjänsterna kan istället gå till företaget där mäklaren är anställd, vilket inte behöver redovisa för denna. Det är ett problem att inte Fastighetsmäklarnämndens tillsyn omfattar även mäklarföretagen.

Det är beklagligt att den nya mäklarlagen försämrar konsumentskyddet för bostadssäljarna.

Håkan Lindén, regionchef Villaägarna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons