Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är redan så dåligt i skolan

Åskan går hårt i Järvsötrakten.

Annons

Båda herrarna Sagström och Söderlund är ute och mullrar om nedskärningar och besparingar. Och båda har rätt i vad de skriver, och fel.

Herr Sagström frågar bland annat om det innebär att lärare och elever kopierar sig fram genom nästa läsår. Jag tolkar frågan som att herr Sagström inte vet att vi redan gör det ute på skolorna. Undrar vad Läromedelsförlagens branschorganisation tycker om det förresten? Det är offentliga uppgifter hur mycket kopieringspapper vi köper. Ring skolorna och be dem redogöra för det.

Herr Sagström vet tydligen inte att det inte bara är nydanarna som anser att ramarna bör utökas med ytterligare 15 miljoner. Det gjorde Lärarnas Riksförbund också. Det vi baserade vårt krav på var ett genomsnitt på den lärartäthet som landets åtta bästa kommuner har. Att komma upp i samma lärartäthet skulle då kosta just 15 miljoner.

Herr Söderlund tror att budgetberedning och förvaltningsledning vill göra livet till ett h-vete för bland annat elever i skolverksamheten. Min motfråga blir om man inte redan lyckats? Det är inte så länge sedan Ljusdals kommun fick den mindre smickrande 260:e placeringen i undersökningen om Sveriges skolkommuner. Eller måste vi likt Dantes inferno ner i den absoluta avgrunden innan vi kan se uppåt?

Ovanstående skriver jag inte för att mästra herrarna Sagström och Söderlund. Jag skriver för att upplysa båda om att det redan är så dåligt som de befarar det bli framöver. Jag glädjer mig oerhört över herrarnas engagemang och förmåga att skriva i klartext.

Jag upplever som facklig företrädare en nonchalans som jag inte trodde var möjlig, och då syftar jag inte bara på den axelryckning herr Sagström skriver om. Jag pratar om den oerhörda nonchalans jag upplever det vara när jag hör att vi ska ha Sveriges bästa skola och sedan om och om och om hör om sparlåga. Hur tror sig Ljusdals kommun att eleverna ska kunna säga ”Vi kan, vi vill, vi vågar” när våra politiker inte kan, vågar eller vill satsa på eleverna?

I övrigt anser Lärarnas Riksförbund att ansvaret för skolan ska förstatligas (om nu någon inte förstått det).

Christian Jensen, kommunombud i Ljusdals kommun Lärarnas Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons