Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den svenska föräldraförsäkringen

Den generösa föräldraförsäkringen är en av de mest uppskattade sociala förmånerna i Sverige.

Annons

Sedan 1974 finns en föräldraförsäkring som ger både pappor och mammor möjlighet att vara hemma med små barn. Undan för undan har försäkringen förlängts, så att Sverige i dag har världens längsta betalda föräldraledighet.

Men allt har ändå inte blivit som det var tänkt.

När föräldraförsäkringen infördes var idén att män och kvinnor på sikt skulle dela lika på jobb och barn. Föräldraförsäkringen skulle stötta ett jämställt föräldraskap och ett jämställt arbetsliv.

Men idag, nästan fyrtio år senare, har vi fortfarande långt kvar till ett jämställt samhälle.

Kvinnor tar fortfarande ut 80 procent av föräldrapenningen. Samtidigt är kvinnors ställning på arbetsmarknaden långt sämre än mäns. Kvinnor i Sverige har i genomsnitt bara 70 procent av mäns inkomst. Allt fler kvinnor lever i fattigdom. Det gäller särskilt äldre, ensamstående kvinnor och ensamstående kvinnor med barn.

Vi vet i dag att föräldraförsäkringen är en viktig förklaring till att kvinnor fortfarande har en svag ställning på arbetsmarknaden. Mammors långa föräldraledighet blir ofta första steget i ett familjeliv där kvinnan tar huvudansvaret för hemmet, medan mannen satsar på jobbet.

Kostnaden för kvinnor blir hög. På arbetsmarknaden betraktas alla kvinnor som en mer riskfylld arbetskraft än män. Det resulterar i att arbetsgivare ofta satsar mer på manliga anställda än på kvinniga. Kvinnor får generellt sämre arbetsvillkor, lägre inkomst och lägre pension.

Men män får också betala ett högt pris för ett ojämställt familjeliv. De mister en viktig chans att komma riktigt nära sina barn.

Nyligen höll LO kongress, och ett av kongressens beslut var att kräva en mer jämställd föräldraförsäkring. LO vill att totalt 120 dagar i föräldraförsäkringen ska vikas för varje förälder. Det är en fördubbling jämfört med idag, då vi har 60 vikta dagar.

LO:s beslut är glädjande, och det är också glädjande att TCO driver samma krav: 120 dagar till vardera föräldern. Också Socialdemokraterna har slagit fast att man vill ha fler vikta dagar för varje förälder; med en tredelning av föräldradagarna som ett första steg.

En mer jämställd föräldraförsäkring är en av vår tids viktigaste kvinnofrågor. Men en jämställd föräldraförsäkring handlar i lika hög grad om att värna mäns och barns intressen. Män har rätt att få vara föräldrar på samma villkor som kvinnor. Barn har rätt till båda sina föräldrar.

Lena Sommestad

S-kvinnors förbundsordförande

Åsa Lindestam

S-kvinnors distriktsordförande, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons