Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dellenbygden – en bygd helt utan samarbetsviljor?

Skribenten undrar hur det är ställt med samarbetsförmågan i Dellenbygden.

Annons

En stor och dyr konsultutredning för 500 000 kronor fastslog redan på 1990-talet vilken potential vi hade i Dellenbygden, med den fantastiska naturen med skogen och bergen. Men samtidigt gjorde man också t upptäckten att möjligheterna att förädla och utveckla den potentialen var lika med noll och intet, då viljan till samarbete mellan olika intressenter helt verkade saknas. Samma sak verkar gälla nu för viadukten i Delsbo.

Jag sitter själv med i Dellenbygdens Framtid och har därmed kunnat följa den infekterade debatten om viadukten på mycket nära håll och det är med sorg i hjärtat jag konstaterar att på 25 år har inget hänt som kan lösa upp problematiken.

Jag har ingående läst igenom nästan alla skrivelser från berörda parter och upptäcker då till min stora förvåning, att det är många fler ståndpunkter som man är ense om än som man har skilda åsikter om. Det är i princip bara på en punkt man skiljer sig åt – viaduktens vara eller inte vara. Varför kan man då inte enas? Jo, det är två stora symbolfrågor som står mot varandra. Å ena sidan Dellenbanans vänners krav på en obruten järnvägsräls mellan Hudiksvall och Ljusdal och å andra sidan skogsnäringens krav på framkomlighet med sina fordon. Den näringen är också av stor betydelse för många i bygden. I Dellenbygdens Framtid har vi planer på många nya och spännande samarbetsprojekt, men kan vi inte komma överens om viadukten är det ingen idé att fullfölja dem.

Peter Jonaszon

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons