Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför är bussföraryrket otryggt

/

Trafikupphandlingar skapar i dag otrygghet och problem för de anställda, menar Barbro Andersson, Kommunal Mitt.

Annons

Det påstås att bussförare är ett av de tryggaste yrken som finns. Tryggt? Ett yrke där anställda kan förlora sitt jobb när en upphandlad period löper ut. De som söker om sina tjänster hos den nya entreprenören, kan mötas av krav på att provjobba eller erbjudas otrygga anställningar. Det är brist på utbildade bussförare. Gör arbetsvillkoren och branschen mer attraktiv – inte tvärtom!

Regeringen ska åtgärda de brister som finns. Innan dess kan politiker i Gävleborg säkra personalens anställningstrygghet genom krav på personalövertagande i upphandlingar. Det ger företagen samma förutsättningar att konkurrera och personalen får en anständig anställningstrygghet. Ska inte dessa frågor hanteras inom ramen för kollektivavtalsförhandlingarna? Parterna kontrollerar inte upphandlingarna och dess krav. Det arbete som görs mellan parterna kan aldrig fullt ut garantera de anställdas anställningstrygghet.

En aktör utan kollektivavtal kan vinna kontraktet. Kommunal vill att personalövertagande ska säkras genom krav i den enskilda upphandlingen. Är personalövertagande olagligt? Här säger jurister olika. Regeringen är tydlig – kraven är lagliga, myndigheten har i uppgift att klargöra detta. Du politiker har möjlighet att ge arbetsgivare resurser så att Kommunals medlemmar i trafiken får rätt förutsättningar att sköta sina arbeten, tryggt och säkert för alla.

Barbro Andersson

Kommunal Mitt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons