Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåligt tajmat av Centern

I insändare i tidningen häromdagen försöker några centerpartister bevisa att privata arbetsförmedlingar är mer effektiva än nuvarande. De föreslår till och med nedläggning av arbetsförmedlingen.

Annons

Speciellt dåligt tajmat kom insändaren då Statsrevisionen dagen efter i en utredning påvisat att införandet av privata coacher bara marginellt medfört att arbetslöshetstiden för en arbetslös förkortats med någon dag. Detta trots mångmiljon- (miljard?) satsning på coacher och privata aktörer ur arbetsförmedlingens budget.

Givetvis hade det varit bättre att satsa dessa pengar på fler förmedlare då arbetsförmedlingen under alliansåren fått betydligt fler områden att arbeta med (nyanlända flyktingar, utförsäkrade ifrån försäkringskassan med mera).

Centern har mig veterligen sedan årtionden arbetat för att slå sönder arbetsrätten som arbetare och tjänstemän kämpat för under många år. Märkligt nog har Moderaterna där motsatt sig Centerns fientliga strategi. Kanske därför de numera kallar sig det nya arbetarpartiet?

Strategin för Centern framöver, verkar vara privatisering.

Nu försöker Centern dra politisk nytta av den impopulära arbetsförmedlingen och föreslår en privatisering som lyckogörande. Läs resultaten av den nyligen publicerade utredningen och kom igen!

Vi som arbetat i verksamheten sedan länge vet att arbetsförmedlingen till skillnad mot tidigare årtionden, i dag till stora delar är privatiserad.

Det kan väl knappast ha undgått insändarna hur de privata aktörerna sålt in fantasiprodukter till arbetsförmedlingen för mångmiljonbelopp. Skandalerna har varit många under åren med obefintliga kurser eller flumaktiviteter. Huvudsaken för många av dessa privata aktörer verkar primärt ha varit att tjäna pengar på de arbetslösa.

Nej, Centern! Ska ni klara 4-procentspärren vid valet 2014 behöver ni byta strategi. Det kommer knappast att gå hem hos väljarna med fientlig arbetar- och tjänstemannaprofil. Tjata om att privatisering gör skillnad etcetera. Svenska folket visade vid föregående val 2008 att man inte tror på centerpolitik. Centern rasade ordenligt i väljarsiffrorna. Mer lär det väl bli 2014 om man inte sansar sig.

Janne Wahlman

Vänsterpartiet i Ovanåker (pensionerad arbetsförmedlare)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons