Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåliga avtal drabbar oss alla

Efter att ha sett ett inslag i tv som handlade om hur vårdavtalen är utformade mellan kommuner och privata vårdgivare stod det fullständigt klart för mig att när det gäller avtalens utformning och tolkning är det här orsaken finns till allt ont.

Annons

Det redovisades att affärsmässiga avtal kan bestå av flera hundra sidor medan avtalen mellan kommuner och privata vårdgivare klaras av på cirka tio sidor. Till exempel kan det stå i vårdavtal att ”den privata vårdgivaren ska tillhandahålla vård och omsorg av hög kvalitet”.

Det förstår var och en att hög kvalitet kan tolkas på hur många sätt som helst. Hur kan det bli så att vårdavtalen är så undermåliga? Min förklaring till de dåliga avtalen står att finna i att de som utformar kommunernas avtal spelar i en helt annan division än direktörerna i vårdföretagen. Kommunernas ekonomiska ”experter” spelar i knattelaget medan vårdföretagens spelar i elitserien vad det gäller att skriva och tolka avtal.

Nästa steg blir det politiska besluten. Avtalen som är utformade av amatörer ska godkännas av andra amatörer som litar blint på att tjänstemännen gjort ett bra jobb. De flesta ledamöter i kommunstyrelser och fullmäktige har inte en susning om hur vårdavtal utformas och tolkas. Allt detta stod fullständigt klart i programinslaget.

Min uppmaning blir därför till framför allt borgerliga kommunpolitiker men också till socialdemokratiska, vakna upp och känn er blåsta. Ni kommer aldrig att kunna mäta er med vårdföretagens ekonomiska expertis.

Varje dag avslöjas i media hur diverse vårdföretag blåst kommuner på pengar. Pengar som går direkt ner i direktörernas fickor. Och det är våra skattepengar som hamnar där. Och det är inga småpengar, det är flera hundra miljoner.

De som påstår att valfrihet i vård och omsorg blir en garanti för bättre kvalitet i vården, känn er blåsta ni med. Valfriheten har bevisats vara rena ättestupan för många gamla. Finns det inget politiskt parti som förstår sammanhanget?

Andy Pallin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons