Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig journalistik i lokaltidningen

Bengt Bengtsson skriver på Ljusnans insändarsida 18 juli: Hälsan tiger som bekant still och vargmotståndet kanske inte är så stort som man skulle kunna tro när man läser ortstidningen. Kanske inte ens bland jägarna.

Annons

Med en ortstidning/lokalpress – Ljusnan, Ljusdals-Posten, Hudiksvalls Tidning, Söderhamns-Kuriren – som släpper fram åsiktsyttringar åt det ena hållet i minut och parti, men låter åsiktsyttringar av motsatt karaktär möjligen få utrymme av en kommentar – då får vi läsare ett felaktigt informationsflöde.

När dessutom de som upplever otrygghet i sin hembygd, om det så gäller för egen del, familjemedlemmar, husdjur eller av andra orsaker inte kommer till tals annat än genom insändare vilka, märk väl, ortstidningen redigerar på grund av utrymmesskäl. Då har vi ett snedvridet informationsflöde.

Till detta måste vi lägga den brist på nyheter som tycks råda i landskapet, för så måste det väl ändå ligga till när en notis som man kunnat läsa i Dagens Nyheter på måndag får plats på två ibland tre olika ställen i vår lokaltidning två dagar senare. 

För att inte tala om våra lokala tidningar där det verkar vara en tidning man gör i veckan, och sedan roterar man nyheterna bland de lokala utgåvorna – fast det är klart, kan man få kunder att betala flera gånger för samma nyhet har man ju en bra affärsidé.

Är det inte på tiden att redaktionen för vår lokalpress sätter sig ner och läser de insändare som kommer till tidningen? Här finns ett bra underlag för att göra många intressanta reportage i stället för den kosmetiska sörja vi ofta får på frukostbordet. 

Om förespråkarna för varg och vargmotståndare får lika stort spaltutrymme, samma möjlighet att föra fram synpunkter på ett seriöst sätt – då kan vi få en debatt som är värdig en lokaltidning.

Lisbeth Thyrén

Nordsjö, Vallsta

Redaktionen svarar:

Vi skriver ganska ofta om varg, och både vargmotståndare och vargförespråkare kommer till tals i de olika artiklarna. På insändarplats har vi ofta insändare om varg, såväl för som emot.

Alla är välkomna med sina inlägg, vi läser alla insändare, och de insändare vi publiceras kortas sällan av utrymmesskäl. Däremot vill vi ha en sansad debatt, och tar därför ibland bort vissa formuleringar.

Tyvärr händer det ibland att TT-notiser publiceras på två ställen i samma tidning. Det är naturligtvis inte meningen.

Vänliga hälsningar

Marie Göthlund

redaktionschef och ansvarig utgivare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons