Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig hjälp till vuxna allergiker i Gävleborg

Landstinget Gävleborg har i dag inte någon allergimottagning där vuxna med allergiproblematik kan utredas och behandlas. Patienterna får oftast heller inte remiss till andra landsting för utredning.

Annons

Det ger en oro för incidenter som kan få stora konsekvenser, till och med dödsfall. Så sent som förra veckan kunde man i Radio Gävleborg höra exempel på hur man inom Landstinget Gävleborg väljer att vänta på att livsmedelsallergi hos medelålders patienter ska växa bort i stället för att utreda, behandla och anpassa.

Det är helt oacceptabelt!

Med rätt kunskap på området vet man att en outredd livsmedelsallergi har stora konsekvenser för patienten. Den medför ohälsa, risker för komplikationer och följdsjukdomar och även en social funktionsnedsättning med sänkt livskvalitet.

Det är av största vikt att man utreds vid svåra allergiska reaktioner, att man får svar på vad som orsakar allergireaktionen och vad som ska undvikas för att inte få upprepade reaktioner eller nya allergier ska utvecklas. Man ska också vara medveten om att det inte räcker med läkarbesök och förskrivning av läkemedel för patienter med svår allergi. Man behöver hjälp med att lära sig mer om allergikost, att sanera i vardagen, bereda plats i förskola, skola och på arbetsplats och så vidare.

Därför är allergikonsulenten ovärderlig för patienter med allergiproblematik.

Om Landstinget Gävleborg inte har kompetens och resurser för att ta emot och utreda patienter med allergisjukdom och hjälpa dem ut i samhället måste man ta beslut om vart remisserna i framtiden ska skickas. Landstinget Dalarna kan inte längre ta emot patienter från Landstinget Gävleborg på grund av hög belastning av egna patienter med allergi. Det finns ett stort behov för allergisjukdomarna ökar i samhället!

Astma och allergiföreningen i Gävleborgs Län

genom Anette Torvidsson Eriksson, ordförande

Kerstin Eriksson, ordförande

Maritha Sedvallson, ledamot

Ann-Cristin Östling, sekreterare

Monica Lundh, ledamot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons