Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig beredskap av elbolagen

Stormen Dagmar drog fram och många hushåll blev och är fortfarande strömlösa. Gävleborgs län blev värst drabbat i Sverige av strömavbrotten.

Annons

Många hushåll blev inte bara strömlösa utan förlorade även möjligheten att kommunicera med telefoni, IT och trygghetslarm. Att mitt i vintern inte få sitt hem uppvärmt, vatten och avlopp ur funktion, kyl- och frysvaror förstörda och ingen möjlighet att laga mat är i sig inte acceptabelt. Men att fråntas telefon, larm eller data vilket kan innebära total isolering och till och med vara livshotande för många av våra kommunmedborgare som är beroende av andra människor för att klara sin vardag eller måste kunna larma i akuta situationer är helt oacceptabelt.

Efter den senaste veckans händelse, när stormen Dagmar drog fram, kan vi konstatera att framför allt de större elbolagens krisberedskap varit långt ifrån god. Någon annan slutsats kan man inte dra när så många hushåll fått vänta allt från ett dygn upp till en över en vecka innan de fått strömmen och en trygg tillvaro tillbaka.

Vi kommunalråd i Hälsingland kommer gemensamt att bjuda in ansvariga för elnäten och teleoperatörer för gemensamma överläggningar, dels för att framföra våra ståndpunkter men framför allt för att minimera riskerna att människor i framtiden ska behöva utsättas för dagar av strömlöshet och isolering bara för att man bor på landet.

Hälsinglands kommunalråd

Marie Centerwall (S) Bollnäs

Yoomi Renström (S) Ovanåker

Caroline Schmidt (C) Hudiksvall

Sven-Erik Lindestam (S) Söderhamn

Roland Bäckman (S) Ljusdal

Monica Olsson (S) Nordanstig

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons