Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för Wandel och SRD att ta ställning

Thomas Wandel är i LjP (13/3) angelägen att uppnå en klar politisk majoritet åt något håll. Bra Thomas, men varför då inte förmå ditt parti att ta tydlig politisk ställning?

Annons

SRD skulle ha alla möjligheter att säkra en tydlig politisk majoritet i Ljusdals kommun genom sin egen medverkan. Antingen genom att SRD ställt upp på enkla politiska spelregler – vilket vänstersidan förgäves försökte få ditt parti att ställa upp på – och bli en tydlig vänstermajoritet med ambitionen att styra Ljusdal. Eller också genom att klart och tydligt hoppa över till det borgerliga blocket.

SRD har tidigare under denna mandatperiod i handling visat att man enbart har för avsikt att plocka det "gottaste" från båda politiska sidorna, samtidigt. Att SRD skulle vilja ansvara för ledningen av en kommun har vi däremot inte sett några bra prov på. Att stå för innehållet i gemensamma politiska uppgörelser verkar inte ha legat för SRD. Man har uppenbarligen velat båda äta kakan och ha den kvar.

Vi har under mandatperioden sett ett antal skrivelser som SRD som parti författat – i gemenskap med de borgerliga – under den tid som ni skulle ha en samverkan med V och S. Vi har ofta hört talas om att regelbundna möten mellan SRD och Moderaterna skulle pågå. Vi har gång efter annan fått se SRD gå ihop med borgarna och lägga gemensamma förslag. Senast den 12 mars 2012 fick Vänsterpartiet höra, direkt från moderat håll, om ännu ett möte mellan SRD och M som hållits helt nyligen, ett möte som också resulterat i gemensamma politiska förslag från SRD och de borgerliga.

För väljarna måste det framstå som obegripligt. SRD fäller först en socialistisk tre-partiuppgörelse genom att samverka med oppositionen. Att ta steget fullt ut och samverka med den borgerliga oppositionen i tydlig dager verkar SRD dock inte vilja göra. När då inget block får majoritet – eftersom SRD inte vill släppa sin tunga roll som vågmästare – då ropar SRD på extra val. Den som har ställt till bekymret gnäller alltså högst.

Nu återstår för SRD att visa upp vilken av följande tre vägar man väljer som parti:

• SRD tydliggör sin ställning som ett vågmästarparti som inte vill medverka till någon tydlig politisk majoritet alls. Man vill bara plocka russinen ur kakan. Då är det logiskt att SRD kräver extra val till kommunfullmäktige.

• SRD beslutar att stödja det borgerliga blocket. Då ska man i stället stödja ett omval av styrelser och nämnder i kommunen och där då också stödja de borgerliga kandidaterna och alltså stödja ett borgerligt kommunalråd.

• Man väljer att klart och tydligt ställa upp bakom S och V, i syfte att behålla den socialistiska majoritet som väljarna röstade fram i valet 2010.

Vänsterpartiet i Ljusdal, genom Kenneth Forssell, Yvonne Oscarsson, Ingela Gustavsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons