Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för regeringen att bekänna färg

Under hösten har vi sett tecken som får oss att ifrågasätta om den svenska regeringen har några ambitioner över huvud taget med svenskt jordbruk. Ointresset är vår största oro.

Annons

LRF som organisation och svenska bönder gör sitt yttersta för att vara möjlighetsinriktade och positiva. Vi utvecklar våra företag genom att effektivisera och skära i kostnader, hitta nya marknader och analyserar alla upptänkliga sätt att få betalt för unika mervärden som till exempel djur på bete, extremt låg antibiotikaanvändning och knorr på grisen. Visserligen satsar man miljoner på det lovvärda Matlandet Sverige. När man samtidigt låter bli att slåss för de miljarder i EU-budgeten som verkligen skulle kunna göra skillnad börjar vi undra.

Medan Finland, Österrike och andra länder lyckats förhandla fram särskilda potter i EU-budgeten gör regeringen Reinfeldt de svenska bönderna till förlorare. Det är dags att inse att Sverige gick med i EU, inte tvärtom. Budgeten för jordbrukspolitiken kommer att finnas kvar – oavsett vad de själva tycker. Den svenska regeringen saknar i våra ögon all trovärdighet när de pratar sig varma för frihandel men inte bevakar det inhemska jordbrukets konkurrenskraft.

Nästa år återupptas EU:s budgetförhandlingar. Regeringen Persson lyckades 2005 åstadkomma ett bra utfall både när det gäller landsbygdsprogrammet och EU-avgiften för Sverige. Regeringen Reinfeldt håller med sin dogmatiska förhandlingslinje på att slarva bort alltihop. Det är dags att försvara svenskt företagande och landsbygd.

Den misslyckade budgetförhandlingen är tyvärr bara ett exempel på hur LRF:s förtroende för regeringen på senare tid har fått sig hårda törnar. I både media och riksdagsdebatter har Eskil Erlandsson uttalat sig på ett sådant sätt som fått många LRF-medlemmar att reagera på den bristande viljan att stå upp för de svenska mervärdena. Om ministern inte ens i ord ger uttryck för sitt stöd hur ska vi då lita på att han för våra intressens talan i alliansregeringen?

Beslutsfattarna vekar inte förstå att hur framgångsrika vi än lyckas bli på olika mervärdesmarknader så kommer även fortsättningsvis stora delar av landets producerade livsmedel säljas under hård prispress. Att säga något annat är att likna vid Marie Antoinettes bevingade ord före franska revolutionen "Om de inte har bröd, varför äter de inte kakor?"

Allt fler når insikten om att framtidens utmaningar kräver en ny typ av samhällsbygge och en annan ekonomisk logik. Mer baserad på kretsloppstänkande och optimal användning av våra naturresurser. Framtidens ökade behov av livsmedel och grön omställning borde göra bonden till både dagens och morgondagens hjälte. Men av höstens händelser att döma är det en bild som inte delas av regeringen. Det är dags att Reinfeldt, Borg, Erlandsson och övriga regeringen bekänner färg.

Helena Jonsson, förbundsordförande LRF, Jan Thorén, ordförande LRF Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons