Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att hyfsa vindkraftsdebatten

Många med mig har väl en förhoppning om att inlägg på insändarsidan ska tillföra kunskap och fakta som kan bidra till att utveckla en diskussion och debatt i olika frågor. När jag läser Gerd Holmboes Sex k om vindkraft (3/7) förs tankarna i stället till desinformation och fullständig avsaknad av krav på faktaunderbyggnad. Vad är drivkraften bakom denna grundlösa hets mot vindkraften?

Annons

Och för några veckor sedan gick ett antal annars respektabla herrar till storms mot satsning på vindkraft under rubriken ”vanvettigt” (14/6). Det kallar man alltså en satsning som en mycket bred majoritet i Sveriges riksdag står bakom. En satsning som region Gävleborg kallar mycket positiv och ett energislag som Hudiksvalls kommun deklarerat att man vill satsa offensivt på.

En satsning på vindkraft som dessutom välkomnas varmt av miljörörelsen med Svenska naturskyddsföreningen i spetsen.

Var fanns dagens vindkraftskritiker under tidigare debatt om kärnkraft, olja och klimatförändringar? När vi nu har ett energislag som enligt den svenska energimyndigheten är förnybar och oändlig och dessutom utan utsläpp, med gratis råvara och miljövänlig då kastar sig dessa kritiker in i debatten med argument och åsikter där kraven på fakta och kunskap ofta helt saknas.

Med tanke på miljörörelsens positiva inställning till vindkraft framstår inte minst Gerd Holmboes påståenden om negativa miljöeffekter som särskilt märkliga. Och hur är inställningen bland människor där man har erfarenhet av vindkraft i stor skala sedan årtionden? Sveriges mest vindkrafttäta region är Gotland. Här fortsätter utbyggnaden och här märks ingen avstannande turism eller växande kritiska röster. I fullmäktige är 70 av 71 ledamöter positiva och i år slår åter besöksnäringen nya rekord att döma av förhandsbokningarna.

Några svar på Holmboes sanslösa påståenden, som att vindkraftkraften är kriminell därför att den dödar fåglar växt och djurliv: Enligt Energimyndigheten kolliderar fåglar som regel inte med verken, utan väjer undan.

Vindkraft är kapitalistisk påstår Holmboe: Sanningen är att mest vindkraft i världen har Kina, cirka 26 procent av världens vindkraftskapacitet.

Vindkraft är kontroversiell påstår Holmboe: Enligt senaste undersökningen från SOM-institutet vid Göteborgs universitet vill 70 procent av svenska folket att det ska satsas mer på vindkraft.

Vindkraft är kortsiktig påstår Holmboe: Sanningen är att alla vindkraftsägare åläggs att avsätta pengar för att kunna demontera och forsla bort verk som inte längre är i drift.

Sven Bergström (C)

Forsa, ledamot av Hudiksvalls kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons