Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens stafettläkare borde inte behövas

De politiker som är valda av oss väljare för att få sjukvården att fungera har totalt misslyckats, skriver debattören med anledning av de höga kostnaderna för stafettläkare i regionen.

Annons

Att vara med i ett stafettlag innebär att man tar ett gemensamt ansvar för det totala resultatet och där alla medverkande gör sitt bästa efter sina förutsättningar. Dagens stafettläkare gör förmodligen sitt bästa, men de har ingen möjlighet att medverka fullt ut i ett gemensamt lag där alla ska dra åt samma håll. Vad är problemet? Det finns tydligen gott om läkare och annan sjukvårdspersonal. Har man bara ett behov och pengar går det alltid att få tag i någon. Varför är det så? En enkel analys borde ge svaret att det är fel på lönesättningen och på arbetsmiljön. Lönen har naturligtvis stor betydelse, men det absolut viktigaste är att man känner sig uppskattad för det man gör och att man trivs på arbetsplatsen.

De politiker som är valda av oss väljare för att få sjukvården att fungera har totalt misslyckats. Egna ambitioner och egna förmåner har varit viktigare än det totala resultatet. Kompetenta opolitiska verksamhetschefer som ser både till individens behov och till det totala resultatet råder det stor brist på. Tillsättning av nya chefer riskerar att styras av vilken politisk hemvist sökanden har och att de inte avser att försöka förändra nuvarande styrningsmodell. En förändring innebär ju kritik mot nuvarande ledning.

Dags att ordentligt analysera situationen. Vad är det som gör att en människa hellre arbetar några dagar på ett ställe och sedan flyttar till något annat ställe? Vad är det som gör att man väljer att vara borta från familjen långa perioder? Är det lönen? Förmodligen inte enbart den. Kan det vara arbetsmiljön med icke kompetent ledning? Onödiga administrativa rutiner (som man slipper som stafettpersonal)? Inte ha friheten att vara med och påverka sin arbetssituation? Inte våga vara obekväm och komma med förslag till lösningar där ledningen kanske känner sig trampade på tårna?

En sak är fullständigt säker. Vi behöver alla en fungerande sjukvård. Vi kan inte fortsätta med denna fullständigt horribla situation där den styrande politiska majoriteten anser sig ha den enda rätta kompetensen och där man inte behöver ta hänsyn till förslag från oppositionen. Lyssna på personalen i verksamheten och de som sitter inne med sakkunskapen. Ta beslut där alla är med och påverkar så att sjukvården verkligen blir en sjukvård för alla. Samsyn borde vara det nya ledordet.

Jörgen Rystedt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons