Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens reseavdrag gynnar storstäderna

Replik till Margareta B Kjellin och Magdalena Andersson (22/8).

Annons

Miljöpartiet anser att vi måste se över vårt system med skatteavdrag för resor till och från arbetet, så att dessa i ökad omfattning går dit där de behövs mest, på landsbygden där kollektivtrafiken inte räcker till. 

Moderaterna vill skapa bilden av att Miljöpartiet vill avskaffa reseavdragen. Detta är fel. Miljöpartiet vill förändra reseavdragen så att de bättre stödjer boende på landsbygden och klimatsmart resande. Man glömmer att alliansregeringens politik har vidgat klyftorna mellan stad och landsbygd, och ökat klimatutsläppen.

Dagens reseavdrag missgynnar låginkomsttagare på landsbygden, medan det gynnar höginkomsttagare i storstadsområdena. De flesta och största avdragen görs i kommunerna i utkanten av storstadsområdena. Dagens reseavdrag gynnar också ensidigt de som tar bilen till jobbet, och missgynnar de som reser kollektivt eller cyklar.

Miljöpartiet vill att hela landet ska leva. Bor man på landsbygden, utan tillgång till god kollektivtrafik, behövs reseavdrag för bilresor. Närmare städerna, där det finns kollektivtrafik, ska klimatsmart resande underlättas. Därför vill Miljöpartiet också satsa på en rejält utbyggd järnvägstrafik i hela landet.

Vi har låtit riksdagens utredningstjänst göra en utredning av hur de största reformerna sedan 2006 slagit, för stad respektive landsbygd. Utredningen visar att dessa kraftigt gynnat Stockholm, på bekostnad av övriga landet.

Förändringar i sådant som förmögenhetsskatt och a-kassa har gett mer till Stockholms län än något annat län. Skattesänkningarna och försämringarna i trygghetssystemen har också vidgat klyftorna mellan stad och land. Samtidigt ökar klimatutsläppen från trafiken.

Vi är mycket bekymrade över att alliansregeringen låtit stad och land glida isär på detta sätt. Att vissa vill utmåla Miljöpartiet som landsbygdsfientligt gör knappast deras politik mer trovärdig.  

Miljöpartiet har tagit fram ett flertal förslag i syfte att underlätta för landsbygden, till exempel sänkta sjuk- och arbetsgivaravgifter för småföretag, stöd till offentlig närservice i glesbygd, stora satsningar för svensk mat, och energiproduktion samt bättre tågtrafik i hela landet. Men vad gör regeringen?

Olov Östlund (MP)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons