Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens kriser är framtidens möjligheter

Det förefaller som om en anda av djupaste pessimism håller på att lägga sig över landet – rovdjur, klövvilt, kommersiella bärplockare, privat äganderätt, åldersdiskriminering, arbetslöshet, finanskris, eurons och Europas upplösning, konvulsionerna i den muslimska världen.

Annons

Utvecklingen i Sverige påminner om utvecklingen i Tyskland på 30-talet (Franz Cohn: Integrering, assimilering, förintelse – Europas judar före andra världskriget, 2012). Utvecklingen behöver dock inte bli lika katastrofal den här gången. Inte för någon grupp.

Bakom dagens våndor ligger i viss mån utveckling av positiva möjligheter – datorisering, automatisering, globalisering, informationsteknik. Den här utvecklingen medför arbetslöshet i vissa yrken och regioner. Samtidigt ökar produktivitet och välstånd i andra.

Till globaliseringens begränsningar hör att torka i USA och Ryssland kan medföra svält i syd och öst. Till globaliseringens förmån talar att den ger möjligheter att prioritera, transportera och utjämna. Om viljan finns.

Det var inte bättre förr. Barnadödligheten var omkring 30 procent, mödradödligheten likaså. När den moderna utvecklingen tog fart i Europa och Amerika för mer än hundra år sedan, fick vi två världskrig med utgångspunkt från obalanser i Europas ekonomi. Sedan dess har EU fungerat som fredsförbund.

Som gammal gräsrot inom Socialdemokraterna hoppas jag att vårt program inför valet 2014 ska peka mot framtidens reformistiska och demokratiska socialism med social solidaritet och en fredlig kapitalism i balans – i Sverige och i världen.

Bo Norberg, red

rondellen.net

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons