Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chans till förbud mot uranbrytning i Gävleborgs län

Den 27 april röstar riksdagen om förslaget att förbjuda uranbrytning. Frågan kommer att avgöras av de riksdagsledamöter som kommer från valkretsar som hotas av uranbrytning.

Annons

Miljöpartiets motion har fått stöd av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet och behöver endast 19 röster till från övriga partier vid omröstningen för att uranbrytning ska bli förbjudet.

De senaste tio åren har trycket att bryta uran i Sverige ökat i takt med att världsmarknadspriset på uran stigit. Att uranbrytning i dag endast förekommer i områden som Namibia, Uzbekistan och delar av Kanada och Ryssland tyder på att det inte är en önskvärd verksamhet. Uranbrytning har stor negativ påverkan på miljö- och hälsa. Sverige hade uranbrytning utanför Skövde fram till 1970-talet. Det har kostat staten hundratals miljoner att återställa området som kommer fortsatt vara förgiftat under lång tid framöver.

Människor som bor i områden som Nianfors och Ovanåker har kämpat länge emot de företag som vill bryta uran. Maud Olofsson sa nyligen i riksdagen att regeringen anser att dagens regelverk kring uranbrytning är tillräckligt. Detta är en underlig inställning eftersom regelverket tolkas mycket olika. Det faktum att flera utländska företag investerar miljontals kronor i att prospektera efter uran talar sitt tydliga språk att de gör bedömningen att brytningen kan bli aktuell. Samtidigt försöker regeringsföreträdare lugna oroliga medborgare med att uranbrytning inte kommer att bli aktuell.

Därför är det nu viktigt att regeringen bekänner färg i var man står om uranbrytning. Miljöminister Andreas Carlgren (C) har sagt att hans parti är emot uranbrytning medan statsminister Fredrik Reinfeldt (M) sagt att det är rimligt att Sverige börjar bryta uran som konsekvens av beslutet att tillåta ny kärnkraft. Ofta skiljer också vad företrädare för regeringspartierna säger lokalt och i riksdagen. Hotet om framtida uranbrytning har lagt en död hand över många orter och skapat stor oro. Det duger inte längre att regeringsrepresentanter ger olika besked om uranbrytningens framtid beroende på vem som frågar eller i vilken ort de befinner sig. Detta skapar falska förhoppningar både hos människor i de berörda orterna och hos de utländska företag som tror att de kan bryta uran i Sverige.

Vi hoppas att omröstningen i riksdagen den 27 april kan ge klarhet i var politikerna står i frågan om uranbrytning. Upp till bevis för Gävleborgs borgerliga riksdagsledamöter: Hans Backman (FP), Lars Beckman (M), Anders W Jonsson (C), Margareta B Kjellin (M) och Tomas Tobé (M).

Lise Nordin

riksdagsledamot och energipolitisk talesperson (MP)

Göte Bohman

kommunalråd (MP) Hudiksvall

Birgitta Ohlsson (MP)

Ovanåker

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons