Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Central arena öppnar för fler att vara med

Varje år börjar en ny årskull sexåringar i grundskolan. År 2012 är det i Bollnäs 274 förväntansfulla barn.

Annons

De flesta kommer att leva ett vanligt liv, men inte alla. Enligt statistiken hamnar 36 av barnen utanför samhället som vuxna. Vissa tror kanske att utanförskap är oundvikligt i ett samhälle. Men faktum är att många former av utanförskap går att förebygga genom tidiga insatser. Att inte agera i tid är därför slöseri med mänskliga och samhällets resurser. När de här 36 personerna fyller 65 har de kostat samhället 567 miljoner kronor. Nästa år börjar en ny årskull sexåringar!

En av Bollnäs Bandyns starkaste årskullar är P14 laget med 25 barn! Sex engagerade ledare gör att dessa ungdomar utvecklas både på planen och utanför. De lär sig och förväntas ta ansvar för kost, sömn, sin utrustning, respektera varandra och vara en bra kompis! Gemensamt för dessa är att samtliga föräldrar oavsett om man lever i kärnfamilj eller är separerad, har tillgång till bil och kan skjutsa till och från träning. De allra flesta har tillgång till två bilar. Ingen av dessa är av utländsk härkomst! Ser vårt samhälle ut så här i dag? Svaret är nej! Det är resultatet av att en idrottsanläggning för 40 år sedan placerades på fel ställe utan förutsättningar att bedriva en ungdomsverksamhet öppen för alla! Situationen i Bollnäs Bandys P14 lag kan ses även i övriga lagidrotter som har Sävstaås som bas! Någon har sagt att barnen kan åka buss till Sävstaås! Att påstå att detta är möjligt, är naivt och inte värdigt en idrottsintresserad tjej/kille!

Placering betyder allt när man vill komma åt barn ur alla samhällsklasser. Har under åren som ungdomstränare haft ett antal barn som varit tvungna att sluta med det absolut bästa dom vet, för att föräldrarna inte haft möjlighet att skjutsa. Det svider ordentligt. Till detta kan läggas alla de barn som inte haft möjlighet att ens prova på! Bollnäs Bandy har som den absolut största reklampelaren för Bollnäs ute i Sverige, en unik position, i att kunna stötta ungdomar som är på väg åt fel håll och riskerar att hamna i utanförskap! Hockeyn och fotbollen har samma position då de är Sveriges största idrotter! Skulle dessa föreningar lyckas rädda ett varsitt barn i varje årskull, från att hamna i utanförskap, då blir det inte längre en fråga om pengar! Då blir det i stället en förutsättning för att få ihop ekonomin i framtidens Bollnäs! De som tar ett beslut att förlägga en utveckling av en presumtiv ungdomsgård utanför centrum som inte alla har tillgång till, tar också bort denna unika möjlighet! Det beslutet är ett svek mot ungdomarna i framtidens Bollnäs och förstärker samt uppmuntrar till en fortsatt uppdelning i olika samhällsklasser! Något ingen vill ha! Tänk längre!

Hans Åström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons