Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerns ledning måste lyssna på organisationen

När vi tillträdde som förbundsordföranden för våra respektive syskonorganisationer till Centerpartiet, var det med en ambition att vara en del av en sammanhållen Centerrörelse med många engagerade unga medlemmar och sympatisörer.

Annons

Ungdoms- och studentförbundet är viktiga rekryteringsbaser och skolor för framtida politiker inom Centerpartiet, vi är en del av centerrörelsen och arbetar för att utveckla, stärka och vinna val åt Centerpartiet.

Snart lämnar vi över till kolleger att leda den unga och den akademiska delen av centerrörelsen. Vi gör det med stolthet över vad vi åstadkommit. Kraftigt höjda medlemstal i båda förbunden, större aktivitet och engagemang och stora framgångar bland de unga väljargrupperna i valet 2010. Men vi vet samtidigt att det hade varit möjligt att göra mer.

Under den gångna mandatperioden har partiledningen i princip avstått från att kommunicera med våra förbund. Detta trots att vi företräder de grupper partiet sägs ska värna. Hur många gånger har vi inte hört att vi nyfiket ska lyssna på de unga, att unga akademiker är en viktig målgrupp för Centerpartiet och att det är viktigt att Centerpartiet släpper fram fler unga människor på viktiga positioner?

Tyvärr har det fungerat tvärtom. I själva verket är det fyra år sedan någon av oss hade ett förtroligt möte med vår partiledare. Trots våra ambitioner att ha gemensamma aktiviteter, kampanjer och utbildningar så har partiledningens intresse varit svalt. Våra båda förbunds stämmor har, med ett undantag på tjugo minuter i valrörelsen, ekat tomma på partiledarens närvaro under fem år. Vi är övertygade om att Centerpartiet inom kort byter partiledare, det är en nödvändighet för att återfå engagemanget, drivet, och inte minst ödmjukheten gentemot den egna organisationen.

Vi har haft en rolig tid i våra respektive förbund. Vi har mött engagerade medlemmar i hela Sverige, vi har träffat demokratikämpar runtom i världen och sett diktaturer falla tack vare dem. Vi har hittat vänner för livet. Vi har aldrig haft roligare än under vår respektive tid som förbundsordföranden.

Men vi menar att nästa partiledare måste förstå hur viktig dennes roll är för att skapa en sammanhållen organisation där alla medlemmar, alla lokalavdelningar och alla syskonorganisationer kan känna att deras engagemang är viktigt. Där syskonorganisationerna ses som en naturlig del av centerrörelsen och som inkluderas i partiets arbete. När vi lämnar över till våra efterträdare är vi måna om att Centerrörelsen återigen blir en samlad kraft som stöttar förmågor med en vilja att förändra samhället.

Nästa partiledare måste förstå vikten av de medlemmar som dagligen möter nya potentiella centerpartister på gymnasieskolor, lärosäten och festivaler runtom i Sverige – en partiledare som uppmuntrar dem vid varje givet tillfälle.

Magnus Andersson

Förbundsordförande

Centerpartiets Ungdomsförbund

Karin Ernlund

Förbundsordförande

Centerstudenter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons