Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centern arbetar för landsbygden

I dagarna fattade alliansregeringen beslut om att utvidga möjligheterna till statliga kreditgarantier vid bostadsbyggnation. Beslutet innebär bland annat att staten nu kan ställa ut garanti på 90 procent av produktionsvärdet för egnahem och flerfamiljshus.

Annons

Kreditgarantin fungerar som en försäkring som ger långivaren ett skydd mot kreditförluster.

Frågan har drivits hårt av Centerpartiet som anser att alla människor, oavsett var man bor, ska ha möjlighet att förverkliga sina boddrömmar. Beslutet är mycket positivt för småhustillverkarna som i många delar av landet lider av en minskad efterfrågan från framförallt unga köpare.

Bakgrunden är att marknadsvärdet på en ny bostad i stora delar av Sverige är så lågt att det är svårt för människor att få banklån. Detta bromsar upp bostadsbyggandet i regioner där fastighetspriserna inte är så höga. Men för att stärka landsbygdens attraktionskraft och för att kunna ta tillvara landets fulla tillväxtpotential är det viktigt att få fart på bostadsbyggandet. Därför ska nu staten stötta med kreditgarantier upp till 16 200 kronor per kvadratmeter i stället för dagens 10 000.

Centerpartiets politik ökar nybyggnation av bostäder på landsbygden och gynnar människor och företagande i hela landet.

Hans Jonsson, Centerpartiet Ovanåker

Caroline Schmidt, Centerpartiet Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons