Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C och MP överger sin skepsis till euron

EU:s finansministrar vill att allt mer makt över den ekonomiska politiken ska föras över från den nationella nivån till EU.

Annons

Det är en oroande utveckling. Nu planeras nästa stora steg. På riksdagens bord finns nu frågan om Sverige ska gå med i Europakten eller inte. Förhandlingar pågår mellan partierna. Flera av de politiska partierna verkar vilja ansluta Sverige till pakten. Men det finns många goda skäl för oss att avvisa regeringens oansvariga förslag att gå med i Europakten.

Sveriges väljare har valt att stå fria från euron och paktens hela syfte är att styra euroländernas ekonomiska politik. Pakten innebär minskad demokrati, alltså att makt över den ekonomiska politiken förs från folkvalda till icke folkvalda i EU:s kommission och domstol. Vidare innebär maktöverföringen att det blir svårare att föra en ekonomisk politik för ekonomisk jämlikhet och ökad sysselsättning medan bankerna får fritt spelrum. Att ansluta sig vore ett direkt hån mot de svenska väljarnas beslut att tacka nej till EMU i folkomröstningen 2003.

I detta läge går Miljöpartiet ut med det fullkomligt ologiska beskedet att de kan tänka sig att gå med i Europakten – om vi slipper gå med i euron. Men Europakten är skapad just för att slå fast den ekonomiska politik som Miljöpartiet vill ha permanent undantag ifrån. Det enda skäl som finns för att gå med i Europakten, som inskränker demokratin, kräver nedskärningar i välfärden och försvårar för oss att skapa full sysselsättning, är att man på sikt vill gå med i euron. Därför är också Centerpartiets ställningstagande så beklagligt när de meddelar att de också vill vara med i Europakten. Det är tragiskt att partiet övergett sin tidigare kloka euroskepsis.

För Sveriges del närmar sig nu den avgörande timmen då beslutet ska tas om vi ska ansluta oss till Europakten eller inte. Det var just en EU-styrd ekonomisk politik som vi tackade nej till i folkomröstningen 2003. Det verkar vara svårt för de borgerliga partierna att respektera. Nu driver de linjen att Sverige bör gå med för att regeringens representanter ska få sitta med på ett möte om året, utan beslutanderätt.

Eurokrisen kräver helt andra lösningar. Vi behöver reglera finanssektorn mycket hårdare. Bankerna måste ta sina egna förluster. För den andra borde regeringen föreskriva en ekonomisk politisk med mål om full sysselsättning, investeringar för framtiden och en rättvis ekonomisk fördelning. För det tredje bör Sverige driva linjen att de länder som vill lämna EMU ska få möjlighet att göra det. EMU är ohållbart och en viktig orsak till krisen, det borde stå klart även för den mest blinde inbitne EMU-förespråkaren efter de här senaste åren.

Folkomröstningen ska respekteras, därför ska vi inte gå med i Europakten.

Jonas Sjöstedt (V), partiledare

Ulla Andersson (V), ekonomisk-politisk talesperson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons