Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bristande vårdhygien står medborgarna dyrt

Att du råkar ut för infektioner, samtidigt som du vårdas på sjukhus händer ganska många människor varje år i Sverige.

Annons

Att detta ofta beror på brister inom den basala hygienen hos dem som arbetar inom vården låter förmodligen mindre trovärdigt. Inom sjukvården föreställer man sig tvärtom att hygienen bör vara bättre än på andra ställen i samhället.

Så förhåller det sig i alla fall och detta står oss medborgare och skattebetalare dyrt varje år.

Dyrt, främst i form av mänskligt lidande och ibland onödiga dödsfall, men också i form av pengar. Miljoner som skulle kunna användas till förbättringar i vården i stället för att bara kastas bort för att man nonchalerar enkla självklara saker som att följa regler vad gäller hygien och klädsel – något som även revisorerna i landstinget Gävleborg påpekat i en rapport.

Beräknad kostnad i Gävleborg ligger mellan 30 och 50 miljoner årligen – pengar som helt enkelt bara kastas bort på grund av vårdrelaterade infektioner.

I jämförelser med andra landsting ligger Gävleborgs läns landsting illa till. Här har utvecklingen totalt sett gått bakåt de senaste åren enligt SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

I en jämförelse av SKL över hur många procent av patienterna inom somatisk vård, som råkat ut för vårdrelaterade infektioner ligger Gävleborg mer än dubbelt så högt som exempelvis Halland, Värmland och Västmanlands län. Gävleborg ligger på 13 procent och de övriga tre runt 6 procent. Det är således dubbelt så stor risk att "bli sjuk på sjukhus" i Gävle än i Västerås.

Varför har sjukvården i vårt landsting så svårt att följa enkla hygieniska föreskrifter? Jag tror faktiskt inte att personal på sjukhus och hälsocentraler i vårt län förstår vikten av god hygien sämre än i andra landsting.

Jag finner inget annat svar på frågan än att landstingsledningen inte lyckats med att få genomslagskraft för sina åtgärdslistor, vem som är ansvarig på divisionsnivå och när åtgärden ska vara genomförd ute i verksamheterna. Ges personalen tillräckligt med tid för att verkligen ta till sig och införliva uppifrån kommande information i sitt dagliga arbete?

Med tanke på det ökande hotet av resistenta bakterier i vår värld måste en väsentlig förbättring ske under 2013 i form av verkställighet av beslutade åtgärder.

Våra medborgares hälsa och våra skattepengar måste absolut vårdas bättre!

Österfärnebo

Annemari Bergström (M) landstingsfullmäktige, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons