Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på respekt för lagstiftning och demokrati

Etik, moral och miljöhänsyn är obsoleta begrepp i Fortums vattenkraftsverksamheter, även om de strösslar med massor av floskler i sin officiella miljöprofil. Nu försöker man runda miljölagstiftningen genom juridiska finter och knep.

Annons

Till detta använder Fortums Hans Rohlin uråldriga härskartekniker vilka är lätt avslöjade, allt för att kunna bygga ett nytt kraftverk i en av lagstiftaren skyddad älvsträcka.

Fortum vill i strid med svensk miljölagstiftning bygga ett nytt kraftverk i Edeforsen som av miljöskäl är skyddad mot vattenkraftsprojekt. Men Fortum har ingen respekt för den typen av "mjuka" och för Fortum ekonomiskt värdelösa värden. I stället vill man "förbättra" forsen, bland annat genom att fisk nu ska kunna passera sträckan och den tänkta dammen. Detta är mer än märkligt, eftersom Hans Rohlin tillhör skaran av de mest rabiata motståndarna mot allt vad fiskvägar heter.

Så varför är fiskväg nu plötsligt viktigt? Jo, för att Fortum och Rohlin inser att den enda chansen, och den är liten, att få sina planer godkända i domstol, är att med hjälp av en fiskväg tro sig kunna "balansera" den oundvikliga skada som sker och som också länsstyrelsen genom sitt beslut visat; det blir "betydande miljöpåverkan".

Det är fult, det är oetiskt men framför allt är det inte möjligt i svensk miljölagstiftning. Slår någon ihjäl en människa kan det inte kompenseras genom satt samma person tillverkar en ny påföljande natt. På samma sätt kan inte en "betydande miljöpåverkan" kompenseras genom en fiskväg. Trots att det är uppenbart hur det förhåller sig med detta, försöker Fortum bryta igenom det skydd som Sveriges riksdag sedan 1970-talet uttryckt som sin vilja.

Rohlin har i media utan grund sagt att Älvräddarna ställt sig positiva till projektet, han har därutöver förmått länsstyrelsen att skicka ut representanter för Bollnäs kommun under samrådsmöten kring Edeforsen. Rohlin har försökt påverka den demokratiska beslutsprocessen i Ljusdals kommun genom direkta besök och grundlösa och hätska påståenden i e-post till kommunen. Samma brist på respekt för lagstiftningen runt skyddade sträckor visar också Fortum och Rohlin för den demokratiska processen, men vad gör man inte för pengar.

Om Ljusdals kommun går på samma linje som samhällsutvecklingsförvaltningen är det mycket positivt och rakryggat. Ingen ska böja sig för denna typ av påverkan, och ska sanningen fram tjänar miljön mest på att kraftverket rivs ut. Med 27 TWh överskott av elproduktion i Sverige 2012 ska ingen tillåtas kladda i skyddade sträckor.

Gör om, gör rätt, riv ut.

Christer Borg

ordförande Älvräddarnas Samorganisation

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons