Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra bakläxa om strandskydd

/
  • Länsstyrelsen fick en välbehövlig knäpp på näsan av regeringen ifråga om strandskyddsbestämmelserna.

Det generella strandskyddet på 100 meter är alldeles tillräckligt för att ge utrymme för blommor och djur, och för det rörliga friluftslivet, menar Peter Nordebo.

Annons

Länsstyrelsen i Gävleborg har fått en välbehövlig knäpp på näsan av regeringen. I all hast drev handläggarna på Länsstyrelsen igenom en utvidgning av strandskyddet i länet för knappt två år sedan. Beslutet fattades den 18 december 2014. Det var bråttom därför att Länsstyrelsen bara hade på sig till det kommande årsskiftet att besluta om utvidgat strandskydd. Från 1 januari 2015 gäller det generella strandskyddet om 100 meter från stranden för alla vatten i landet, om inte beslut om utvidgning hade fattats innan dess.

Länsstyrelsens beslut att utvidga strandskyddet till 300 meter från stranden vid vissa vatten överklagades av ett antal privatpersoner, skogsbolag och Ovanåkers kommun. Nu har regeringen avgjort överklagandena och upphävt länsstyrelsens beslut på grund av ett formellt misstag i handläggningen. Länsstyrelsen hade missat att kungöra förslaget på rätt sätt.

Det utvidgade strandskyddet till 300 meter utefter länets kust i Söderhamn och Nordanstig står fast. Ingen hade överklagat de besluten. Men i Hudiksvall och Gävle är Länsstyrelsens beslut upphävt, liksom när det gäller inlandsvattnen Ljusnan, Voxnan, Dalälven, Dellensjöarna, Testeboån och Storsjön i Sandviken.

Kanske kan det finnas skäl för ett utvidgat strandskydd till 300 meter från stranden, även om jag har svårt att i all hast komma på något. Vattnet är grunden för allt liv och bebyggelsen har historiskt oftast etablerats i närheten av havet, sjöar och vattendrag. Ett strandskydd på 300 meter skulle ha uteslutit uppkomsten av städer som Gävle, Söderhamn, Hudiksvall och Bollnäs.

Det generella strandskyddet på 100 meter är alldeles tillräckligt för att ge utrymme för blommor och djur, och för det rörliga friluftslivet. Sedan 1 september 2014 har länsstyrelsen fått rätt att upphäva också det generella strandskyddet kring mindre sjöar och vattendrag. Länsstyrelsen i Gävleborg har inte alls haft någon brådska med det – jag har inte noterat att något sådant beslut har fattats i Gävle.

I och med regeringens beslut finns inte längre något utvidgat strandskydd i länet, utom längs kusten i Nordanstig och Söderhamn. Det ska bli intressant att följa hur länsstyrelsen kommer att hantera det återförvisade ärendet. Den period under vilken länsstyrelsen kunde besluta om utvidgat strandskydd tog slut sista december 2014. Min uppfattning är att det bara är att gilla läget – tåget har gått efter regeringens beslut.

Peter Nordebo

Liberalerna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons