Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bottenstyrt landsting

Visst är landstinget toppstyrt men det blir i stället bottenstyrt. Vid genomgång av landstingsstyrelsens ledamöters bakgrund ståtar såvitt jag har kunnat erfara endast ordförande med kunskap om vårdfrågor (sjuksköterska).

Annons

Möjligen kan frågan ställas hur mycket vidareutbildning man hinner med vid heltidsarbete som förtroendevald. Övriga i styrelsen är och förblir lekmän. Landstingsdirektören är förvisso tandläkare men det utgör en ringa men nog så viktig del i vården– inte tu tal om det. Vården är i dag långt mer specialiserad än för bara 25 år sedan, massor av ny teknik har införts inom hela behandlingskedjan. Det är för mig obegripligt att inte landstingen själva har upptäckt att själva organisationsbegreppet landsting har tjänat ut sin tid. Övergång till kunskapsorganisation torde inte vara allt för besvärligt. De två stora folkrörelsepartierna Socialdemokraterna och Centern är egentligen inte längre så stora som de själva vill göra gällande. Centerpartiet går nästan mot en sotdöd och Socialdemokraterna minskar sedan det obligatoriska medlemskapet för LO-medlemmar har upphört. Det kan inte vara invånarnas skyldighet att hela tiden skapa offentliga försörjningsinrättningar genom att skylla på att en organisation behövs av demokratiska motiv. Den burmesiska kvinnan Aung San Suu Kyi uttryckte efter 25 år i husarrest I Burma att demokrati vilar på att den lagstiftande församlingen är vald av folket och att den rättstillämpande församlingen står fri från den lagstiftande församlingen – endast då kan ett land kallas rent demokratiskt. En tanke blir då – vad har landstingen med demokratin att göra? Ingenting eftersom de är utförare och en försörjningsinrättning som skyller sin existens på demokratins värdegrund. Min slutsats blir sålunda att det behövs krafttag till övergång från "småpåveri" till en kunskapsorganisation.

Till sist en liten undran är det någon som märkt något positivt från Kanadaresan. Toronto har i varje fall inte vunnit Stanley Cup.

Åke Söderlund

Nor

Järvsö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons