Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerliga politiken har ökat löneskillnaderna

Sverige är inte längre världens mest jämställda land. Är det någon som vet vad regeringen har för politiska målsättningar och visioner om jämställdhet? Det finns nu anledning att vara oroad för att utvecklingen inte går framåt och i vissa fall bakåt.

Annons

Förutsättningarna för ett jämlikt och jämställt samhälle grundläggs i utbildningssystemet. Så långt ser det bra ut för kvinnorna eftersom de har högre utbildning än män. Var tredje kvinna och var fjärde man mellan 25 och 34 år har minst treårig eftergymnasial utbildning. Under den senaste 20-årsperioden har andelen kvinnor bland personer med doktorsexamen ökat från 27 till 50 procent.

Men när arbetslivet tar vid händer något mycket märkligt. Kvinnors löner motsvarar fortfarande bara 85,7 procent av mäns löner! Tittar man på antalet arbetade timmar tjänar kvinnor 19 100 kronor per månad jämfört med 26 700 kronor per månad för män. Skillnaden är 91 200 kronor per år. På tio år blir det tillräckligt med pengar för att köpa hus i vilken kommun som helst i Gävleborg!

Den borgerliga politiken har ökat skillnaderna mellan kvinnor och män. Därför är det dags att återinföra kravet på årliga lönekartläggningar.

Mer än var tredje kvinna arbetar deltid. Här i Gävleborg går det 3,4 deltidsarbetslösa på en man. Det utbredda deltidsarbetet gör att många kvinnor inte kan försörja sig på sin lön, vilket påverkar Sveriges ekonomiska utveckling. Barnfattigdom handlar till mångt och mycket om mödrars möjlighet att försörja sig på sitt arbete.

På arbetsmarknaden står många kvinnor stand by och väntar på att bli inringda. Förr sa man att arbetslösa stod med mössan i hand och väntade på jobb, nu står man med mobilen i hand.

Kvinnor har i högre grad än män tidsbegränsade anställningar i stället för fasta jobb. Hälften av alla kvinnor mellan 16 och 24 år har en tidsbegränsad anställning men visstidsanställningarna är långt ifrån ett ungdomsproblem. Fackförbundet Kommunal visar att medelåldern för en visstidsanställd inom kommuner och landsting är 35 år. Därför är det rimligt att två års visstidsanställning automatiskt ska leda till fast anställning.

Jämställdhet mellan kvinnor och män kan inte reduceras till jobbskatteavdrag eller vårdnadsbidrag. För att klara av framtiden måste jämställdheten tas på allvar så att politiken förändrar Sverige där kvinnorna har hela lönen och halva makten.

Raimo Pärssinen (S), riksdagsledamot i arbetsmarknadsutskottet

Per Svedberg (S), riksdagsledamot i kulturutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons