Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgarnas ovilja att ta en utsträckt hand

I torsdags hade kommunen en likviditet, alltså kommunens betalningsförmåga i kontanter, på sex miljoner kronor, det är samma belopp som en dags verksamhet kostar. Kommunens pengar är med andra ord slut.

Annons

Samma dag hade vi kommunstyrelse där vi fick information om likviditet samt ett stort underskott i våra verksamheter. Ekonomichef uttrycker att vi antingen måste höja skatten eller låna pengar.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet lämnar med anledning av detta ett förslag att ge kommunchef uppdrag att plocka fram ett åtgärdspaket. Detta tycker inte borgarna och vårt förslag röstas ned. I stället väljer man att inget göra. Jo, en sak föreslog man. Man skulle tillsätta en ekonomigrupp som noga skulle följa utvecklingen. En ekonomigrupp bestående av kommunalråden ska tillsättas för att följa ekonomin. I arbetsbeskrivningen för kommunalråd står det att ett kommunalråds huvudsakliga uppgift är att följa ekonomin. Detta har man tydligen inte gjort och därför tillsätter man en grupp, bestående av samma personer, för att följa det man tidigare borde ha gjort. I debatten kallas detta av kommunalråd Jonas Holm (M) att visa politiskt ledarskap.

Lite senare hade vi ett ärende om kommande års investeringar. Borgarnas förslag innebar att likviditeten ytterligare skulle försämras. Vi hade för att vara ansvarstagande och visa samarbetsvilja arbetat fram ett investeringsförslag där vi hade fokus på att öka likviditeten. I detta förslag använde vi oss av samma slutsumma som borgarna och vi la med alla de projekt som borgarna vill genomföra. Vi arbetade med andra ord om den borgerliga budgeten för att stärka upp likviditeten. Borgarna var dock relativt omgående beredda att gå till beslut, men efter initiativ från vår sida bad vi att de skulle ta en paus i mötet för att få likviditet förklarat för sig av ekonomichefen. Efter en paus kallas vi in och borgarna säger att de är beredda att gå med på vårt förslag under förutsättning att vårt förslag skulle gå som deras. Vi väljer att stå kvar med vårt förslag. Vi anklagas då för att vara prestigefulla och inte ta ansvar. Vi hade inför mötet, eftersom vi tar ansvar för kommunens ekonomi, inte gått fram med en egen budget, med fokus på våra hjärtefrågor, utan valt att omarbeta borgarnas. Det hela slutar med att borgarna klubbar igenom sitt ursprungliga förslag som ytterligare försämrar kommunens likviditet med tolv miljoner. Kallas också detta att visa politiskt ledarskap?

Borgarna säger i sin avsiktsförklaring att de vill ha samarbete. Vi försöker hjälpa till för att ge medborgarna grundtrygghet och personalen arbetsro, men tydligen menar borgarna med samarbete att vi skall göra jobbet, men vi får inte synas.

Daniel Pettersson (V)

Mikael Löthstam (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons