Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borde inte Bollnäs värna om landsbygden?

För ett år sedan gav jag och två barndomskamrater ut en bok om Arbrå. Boken innehöll femton reportage om en levande landsbygd och tillsammans hyllade vi gemenskapen och framtidstron i ett litet samhälle. I det första kapitlet porträtterades färgstarka förstaklasselever i en trygg och kreativ skolmiljö.

Annons

Jag bodde i Stockholm när bokarbetet inleddes men efter möten med eldsjälar och positiva människor beslutade jag mig för att flytta tillbaka till Hälsingland. Tanken på att komma hem till det lugna och trygga lockade och jag landade med min familj i den vackra byn Fjäle. Här fanns många barn i våra söners ålder och skolan som ligger närmast har ett fint rykte. Där skulle mina pojkar få en trygg dagistid och skolgång tänkte jag, och så fort jag satte min fot på skolgården i Söräng slogs jag av en omedelbar värme.

Men nu finns risken att vår och andras kära byskolor i kommunen kommer att försvinna. Mina och andras barn kommer i så fall behöva färdas på långa och farliga vägar varje morgon och gå i en skola som, om jag får gissa, blir stor och opersonlig och inte ser mina pojkar för vilka de är.

Och vad kommer att hända med byarna på lång sikt? Utan en närliggande skola hade jag och min familj nog valt ett annat hus och jag är övertygad om att många tänker så. Det skulle betyda att inflyttningen till våra fantastiska byar i framtiden minskar och att barnfamiljerna försvinner. Vill vi verkligen se den utvecklingen?

Borde inte Bollnäs, som är en landsbygdskommun, värna om just landsbygden?

Jag drömmer om att skriva fler böcker om de samhällen och byar som finns här i kommunen. Och det vore ju så fint om varje bok kunde inledas med ett reportage om framtidshoppen i klass 1, precis som i boken om Arbrå. Men jag är rädd för att det kapitlet snart kommer vara ett stycke historia. Från en tid när landsbygden blomstrade och var full av liv.

Hur man ens kan fundera på att slänga bort den tryggheten kommer jag aldrig kunna förstå.

Johanna Syrén

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons