Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs lägger minst pengar på äldrevården

Av landskapets samtliga kommuner lägger Bollnäs minst pengar på sina äldre. Det visar en undersökning av landets kommuner som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) gjort.

Annons

Mest pengar av kommunerna i Hälsingland satsar Ovanåker men så tillhör kommunen också de som har de mest nöjda med äldrevården. Bollnäs satsar 46 389 kronor per pensionär medan siffrorna för övriga kommuner är: Ovanåker 57 768 kronor, Nordanstig 54 200 kronor, Ljusdal 53 121 kronor, Söderhamn 47 210 kronor och Hudiksvall 47 075 kronor.

Siffrorna gäller för 2010 och den kommun i landet som satsar mest på sina äldre är Sorsele med drygt 80 000 kronor per pensionär. Lägsta kostnaden har Staffanstorp med 27 000 kronor.

En ny doktorsavhandling vid Karolinska institutet avslöjar samtidigt att nedskärningar och en känsla av ensamhet hos personalen i kommunala gruppboenden riskerar att förvärra patienternas tillstånd av förvirring.

Forskaren Lisbeth Kristiansen säger att brist på stöd uppifrån ger en känsla av ensamhet hos vårdaren och det i sin tur skapar förvirrade åldringar. I samband med att hon presenterade sin avhandling sa hon så här enligt ett pressmeddelande från Karolinska Institutet: "Resultaten av mina studier visar att vårdare i kommunala gruppboenden känner sig utsatta och otillräckliga i arbetet. Många vårdare upplever att de kommunala beslutsfattarna saknar tillräcklig kunskap både vad gäller klienter och personal. Vårdarna säger också att det finns ett otydligt ledarskap och att organisationen i hög grad är ekonomiskt styrd. För att kunna åstadkomma en hållbar och långsiktig förbättring måste noggranna analyser och konsekvensbeskrivningar göras för alla nivåer så att man inte tappar bort den egentliga målsättningen".

Det är vad vi i Ringslyckangruppen i Rengsjö försöker påvisa. Här har vi ett bra demensboende och en bra äldrevård som Bollnäs kommun nu är på väg att montera ned.

Göran Bernstål, Rengsjö Framtid

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons