Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs har inte råd med hall

Med anledning av torsdagens ledare vill vi framhålla följande: Vi har fått redovisat för oss en gedigen utredning av de samhällsekonomiska konsekvenserna av de olika alternativ som har varit aktuella. Slutsatsen för Folkpartiet är glasklar i dagens ekonomiska läge kan inte Bollnäs kommun ta ekonomiskt ansvar för en hall.

Annons

Kostnaden för en hall blir minst 7,5 miljoner kronor per år under många år framöver om vi bygger på Sävstaås i kommunal regi. Alternativet Milko kostar ungefär lika mycket, men avskrivs av utredningen av andra skäl. Det tredje alternativet, arena på SJ- området, innebär att Bollnäs kommuns skattebetalare måste punga ut med 11 till 15 miljoner kronor varje år för att betala bandyklubbens hyra till Arenabolaget under ett par decennier framöver.

Det är ett missförstånd att vi skulle kunna bygga en arena med ”någon annans pengar”. Arenabolagets idéer för SJ-området bygger på att Bollnäs kommun står för drift- och kapitalkostnaderna. Ett optionsavtal och ytterligare utredande skulle inte förändra detta.

Folkpartiet tycker att kostnaderna är orimliga. Vi är stolta över att Bollnäs GIF krigar i toppen av elitserien år efter år. Det har ett ekonomiskt värde i sig, även om det inte går att värdera i kronor och ören. Men ett hallbygge garanterar inte en plats i toppen. Inte heller är det givet att BGIF utan hall kommer att åka ur elitserien.

Bollnäs kommuns ekonomi är så hårt pressad att vi tvingas göra tuffa besparingar på skola, barnomsorg och äldreomsorg. Då kan vi inte göra mångmiljonsatsningar på bandyn.

Det finns rustningsbehov i de kommunala anläggningarna på Sävstaås. Kanske kan näringslivet, idrottsklubbarna och deras supportrar och kommunen förenas i en gemensam hallsatsning på en enklare och för Bollnäs rimlig nivå? Om den diskussionen ska kunna föras måste vi göra klart att det inte kommer att bli något hallbygge med kommunal totalinvestering, varken på Sävstaås eller på SJ-området.

Peter Nordebo, ordförande FP Bollnäs

Ingrid Hammarberg, gruppledare FP fullmäktige

Ledarredaktionen svarar:

Bra med tydligt besked

Det är bra att FP talar klartext om arenaplanerna. Tvärt emot Marie Centerwall (S) som signalerade fortsatt långbänk.

Oavsett vilket beslut det blir är det viktigt att det blir ett beslut så alla vet vad som gäller. Jag tycker fortfarande att Arenabolagets projekt verkar framtidsinriktat och spännande. Men om kommunens ekonomi inte tillåter detta får man göra det bästa möjliga ändå.

Självklart ska kärnverksamheterna gå först, men borde inte det också gällt kulturkvarteret?

Varför inte ett träningstält, vid ett upprustat Sävstaås och göra en grej av att ha utomhusarena för matcher, som jag också antydde i ledaren.

FP:s tydlighet är bra. Hoppas fler snarast kommer efter. Hur om helst är det viktigt att det blir beslut nu om Arenabolaget ska gå vidare eller om det blir ett lågbudgetalternativ.

Anders Eklund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons