Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Billigast i längden satsa på mindre barngrupper

Majoriteten i Bollnäs (S,FP,V,SVP) vill återigen göra en utredning av barngruppernas storlekar. Vi i Moderaterna känner som så här: Varför utreda något som redan är utrett? Lägg hellre de pengarna på att förbättra det för våra små barn redan nu.

Annons

Vi kan börja med beslutet om den sänkta skolpengen som majoriteten drev genom.

Börja med att riva upp detta beslut och låt pengarna bland annat komma till del åt de minsta, 1–2-åringarna. Då skulle mycket kunna förbättras för våra minsta barn.

Resultatet av beslutet blev ju att sjukfrånvaron har ökat lavinartat för personalen, en av våra farhågor besannades. Detta resulterar i att våra små barn dels hamnar i större grupper när man undviker, (försöker att klara sig utan) att sätta in vikarier för kortare frånvaro av ordinarie personal. Man försöker att ordna upp vardagen med den personal som finns på plats. Dels för att undvika extra kostnader och för att hålla en budget i balans.

Detta leder till en farlig spiral. Pedagogerna kör slut på sig och vilka får ta den smällen? Jo, våra små barn. Storleken på barngrupperna i förskolan, bör anpassas efter de förutsättningar som de olika sammansatta grupperna har. Våra pedagoger ska ges möjlighet att efter bästa förmåga anpassa grupperna så att de fungerar. Blir barngrupperna för stora kan det leda till psykisk ohälsa senare i livet, gäller för de minsta barnen. (Finns forskning som styrker detta påstående). Vi måste få alla till insikt om att, kan vi i dag planera så att barngrupperna anpassas till fungerande storlekar så kommer vi på sikt att tjäna på detta!

Om något/några barn i framtiden skulle hamna på glid i vårt samhälle på grund av för stora barngrupper när de var små, så är kostnaderna för det betydligt mycket högre för vår kommun än att hålla mindre barngrupper i dag och framåt.

En situation som kan uppstå är att det på olika enheter saknas klassrum. Det kan lösas med mobila förskolebussar som just är inredda till klassrum. Dessa finns redan inom andra kommuner och i till exempel Uppsala är man mycket nöjda med den lösningen. Det är bra att majoriteten vill utreda barngruppernas storlek. Men det är bättre att följa med oss och gå till handling nu och inte 2014.

Nanette Andersson (M)

Marit Norlander Styf (M)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons