Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilda ett Bäcksällskap

För att hyfsa debatten och förslagen om en staty och/eller folkhälsopark samt Hälsans stig och andra förslag, som framförts, vore det väl bra och formellt korrekt att remittera motionen till kommunens välfärdsråd, före detta folkhälsoråd innan kommunstyrelsen och fullmäktige tar ställning och eventuellt tillför ytterligare förslag.

Annons

Rådets möte bör samordnas med ett offentligt seminarium om Abraham Bäck och hur han bäst kan minnas och hedras under 300-årsjubileet. Som "folkhälsans fader" kan Bäck stimulera folkhälsoarbetet och ge tämligen snabba effekter, vars ekonomiska konsekvenser kan bli mycket positiva för såväl privat- som samhällsekonomin. Med god tvärsektoriell samverkan kan investeringar i hälsa bli mycket lönsamma, något som visats i arbetslivet och i trafiken, där man satt upp en nollvision för dödsfall. Det är svårt att bli Sveriges friskaste stad, men att få Sveriges bästa folkhälsoarbete kan man åtminstone försöka eftersträva.

Med hjälp av Abraham Bäck kan hälsan lyftas betydligt i Söderhamn!

I den årligen redovisade folkhälsostatistiken ligger Halland – och där Falkenberg – oftast i toppskiktet. Landstinget Gävleborgs parlamentariska kommitté Folkhälsa 2000 fick under sin studieresa dit många exempel på både god tvärsektoriell samverkan och brett folkligt engagemang.

I många sammanhang framhölls bygdens son, 1700-talsskalden Olof von Dalin, som förebild. Han som skrev dikten Nögd lefnad (Nöjd levnad): "Äta litet, dricka watten, roligt sällskap, sömn om natten, käckt arbeta, lägligt bo, stillhet någon stund på dagen; Det är lagen, för min hälsa och min ro". Dalin var bland annat medlem av Kungliga Vetenskapsakademien och kunglig hovbibliotekarie.

På goda grunder kan antas att han fått sin insikt om hälsans bestämningsfaktorer via Abraham Bäck, som var samtida ordförande i Vetenskapsakademien och även kunglig livläkare.

Med fokus på Dalins författarskap har ett Dalinsällskap bildats. Det finns även ett Linnésällskap. Kanske kan ett Abraham Bäckseminarium leda till att ett Bäcksällskap bildas?

Nils-Inge Enlund

pensionär, före detta sekreterare i FH2000 och länsfolkhälsorådet, Gävle

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons