Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bibeln som film skulle ha blivit barnförbjuden

Lennart Gunhamre om att en filmatiserad bibel sannolikt skulle förbjudas för de yngsta.

Annons

Såg i tidningen (8/8) att det arbetas med en nyöversättning av Nya Testamentet i Bibeln. Texten ska bli kortare och mer lättläst.  

Det tyckte redan förre ärkebiskopen K.G. Hammar, som offentligt uttalade som sin åsikt, att en del partier i Bibeln borde förpassas till historiens skräpkammare. Så idén att stryka och förenkla är inte så ny, som man kanske skulle kunna tro. Själv skrev jag förra året till nuvarande ärkebiskopen och föreslog henne fundera på nyöversättning av Bibeln. Jag fick faktiskt svar! Hon tyckte att det finns många berättelser i Bibeln som är svåra att förstå och att det skulle vara enklare att inte ha dem med i den heliga skrift.  

Samstämmigheten på högsta ort tycks alltså vara påfallande: Nya Testamentet är ingen bra handledning för kyrkans folk. Bibeln i sin helhet är förstås etter värre. Där finns så många sexskildringar med våldtäkter, incest och mord, att Bibeln skulle ha blivit barnförbjuden, om den varit en film!  

Det ska bli mycket intressant att se hur – eller om – man lyckas att förenkla och förkorta texten utan att själva budskapet kommer bort. Ingen lätt uppgift! 

Lennart Gunhamre

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons