Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bibeln är en usel handledning i fredsarbetet"

/

Lennart Gunhamre kommenterar Åke Olofssons och RB:s inlägg (31/7):

Annons

Trevligt att mina åsikter tänder själar! Tur att man inte lever på Strindbergs tid. Ända fram till 1960-talet hade vi en lag som stadgade fängelsestraff för den som skämtade om Guds ord eller kyrkans sakrament. Det var just vad Strindberg gjorde och fick ett åtal hängandes över sig. Han blev visserligen frikänd, men skadan var redan skedd. Nationalekonomen Knut Wiksell fick däremot sitta två månader i fängelse för att han skämtat om jungfru Marias snedsprång med den Helige Ande.

Nu ska här inte skämtas.

Jag accepterar föreställningen om någon slags kraft bakom jordens och självklart hela universums uppkomst. Ingenting uppstår av sig självt eller utan anledning, hur man nu vill uttrycka det. Ingen har hittills kunnat förklara karaktären av denna kraft. Jag kallar den i brist på annat naturkrafterna. Vill någon kalla den helig ande eller Guds kraft är det samma sak för mig.

Jag accepterar människans förmåga att ha en god vilja. Att vi skulle var Guds avbild känns däremot rätt nedslående med tanke på de följder vår uppfattning om originalet i så fall innebär!

Miljoner älskar Bibeln… trots att Gud är så grym och blodtörstig är en liten satir Å.O. bjuder på. Intressantare är att det statistiskt sett är färre som läst Bibeln än som älskar den! Vad som menas med att älska en bok kan diskuteras, men torde vanligen innebära att läsaren har svårt att slita sig från den, innan man vet hur den slutar. Förlåt om jag tvivlar på att någon läser Bibeln som om den vore boken om Pippi Långstrump!

Vad anhängare av olika trosriktningar gör – vid sidan av det goda – är att bekämpa varann, om så behövs. Och det behövs tydligen. Det är bara att utan skygglappar se vad som händer i världen i dag, inte minst i Palestina där Guds utvalda egendomsfolk politiskt kallat israeler, med bibliskt stöd stjäl/ockuperar land från palestinierna.

Så mina slutledningar är:

1) Bibeln är en usel handledning i fredsarbetet.

2) Livet vore av allt att döma lugnare utan religioner.

Lennart Gunhamre

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons