Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bevis på evolutionen

Visst har Jerker Sjölander (25/4) rätt i sitt påpekande att bara för att biskop Antje Jackelén varit professor i naturvetenskap "utgör (det) inget bevis på att hon har rätt", men onekligen bör hon besitta en viss kompetens inom ämnesområdet.

Annons

Att kalla mitt större förtroende för biskop Jackelén för personangrepp på JS finner jag vara en klar överdrift.

JS använder orden "svulstiga hypoteser/teorier" utan att vara medveten om hur dessa ord används inom vetenskapen. Det är stor skillnad på en hypotes och en teori. En hypotes är ett antagande om verkligheten och det var länge sedan evolutionsteorin lämnade hypotesstadiet. I vardagligt tal används ordet "teori" som en nära synonym till ordet "gissning".

En vetenskaplig teori är raka motsatsen till detta. Den är en komplex vetenskaplig slutsats och förklaringsmodell, till exempel evolutionsteorin, relativitetsteorin och plattektonikteorin. En vetenskaplig teori är den starkaste sannolikhetsgrad som kan nås inom vetenskapen.

JS efterlyser bevis för evolutionen. Jag gav exempel på flera biologiska områden där bevisen finns, men JS nöjer sig inte med det. Det går förstås inte att i en insändare med begränsat utrymme i detalj redogöra för "bevis" som kanske inte är helt lätta att förstå utan biologiska grundkunskaper. Jag nöjer mig med ett, hästens evolution. Forskarna har med hjälp av fossilfynd från skilda geologiska epoker klarlagt hur dagens moderna hästar har utvecklats från den första urhästen, Eohippus för 60 miljoner år sedan. De första hästarna var fyrtåiga däggdjur inte större än rävar. De var fotgångare och levde i skogsmiljö. Fossilfynden har visat hur hästarnas anpassningar till miljön, från skog till stäpp/savann utvecklade hästarna till tågångare vilket medfört betydligt snabbare löpning på stora ytor. Mer ingående i detalj och andra bevis för evolutionen finns att läsa i Richard Dawkins bok Så gick det till (2010).

Bo Gullefors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons