Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om rovdjur ska fattas lokalt

Svar till Bengt Bengtsson om rovdjurspolitiken (18/7).

Annons

Centerpartiet har sen mer än hundra år varit det parti som hårdast slagits för goda förutsättningar för att hela Sverige ska kunna leva. Där är bra offentlig service som skola, äldreomsorg, affär, vägar och bredband oerhört viktiga.

En rovdjurspolitik med förankring bland de människor som ska leva och verka nära de stora rovdjuren är också viktig. Att som förtroendevald inte ta människors oro på största allvar är för mig främmande, och det finns massor med människor som varje vecka lyfter upp att man ej känner sig trygga i skog och mark.

Det handlar även om att ha en hållbar politik som gör det tryggt med en god djurhållning, och att de öppna landskapen får fortsätta att vara öppna, för att någon vill bruka dessa marker.

Det är tråkigt att Bengt Bengtsson inte vill ha en förståelse för Centerpartiets syn att en hållbar rovdjurspolitik aldrig kan tvingas fram, vare sig från Stockholm eller från Bryssel, utan måste ha förankring i de bygder där de stora rovdjuren ska finnas.

Vår grundsyn är att beslut ska fattas av de människor som berörs, eller så nära de berörda som möjligt. Att rovdjurspolitiken blir klokare bara för att den ska dikteras från EU-kommissionen, regeringen eller naturvårdsverket är mig främmande. Hur ska en polsk EU-kommissionär förstå konsekvenserna av ett högt rovdjurstryck i Ockelbo?

Som jag ser det är det de regionala viltvårdsdelegationerna som är de organ där besluten ska fattas. De är sammansatta av alla som är intresserade av naturvård, oavsett om de är jägare, jordbrukare, driver fäbodbruk eller har andra starka naturvårdsintressen. Därför vill Centerpartiet att de ska bli direkt beslutande i många frågor som rör viltvården.

Magnus Svensson, Söderhamn

distriktsordförande i Centerpartiet Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons