Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut måste föregås av utredning

Det är bara att gå till handling och inte utreda frågan om mindre barngrupper i förskolan hävdar Nanette Andersson och Marit Norlander Styf i sin insändare (20/9).

Annons

För ungefär ett år sedan beslutade ett enigt kommunfullmäktige att barn- och utbildningsnämndens ram skulle minskas med ytterligare 4,9 miljoner kronor. Syftet var att bland annat bekosta en ny IT-plattform för kommunen samt förändringar i debitering av lokalkostnader.

Barn- och utbildningsnämnden valde då att minska pengen i stället för att stänga öppna förskolan, Natt och Dag, allergiförskolan och Sörängs skola redan till vårterminen 2012. Oppositionens förslag i BUN var att rapportera till kommunfullmäktige att man inte klarar av att spara 4,9 miljoner. Vi anser att man inte kan sitta i kommunfullmäktige och besluta om minskade pengar till BUN och sedan inte ha egna förslag till hur besparingen ska gå till.

Varför utreda det vi redan vet frågar Nanette och Marit. Det är väl bara att gå till handling? Vet ni verkligen att ert förslag om förskolebussar möjliggör mindre barngrupper och vad dessa förskolebussar kostar? Vet ni verkligen vad minskade barngrupper inom hela förskolan kostar?

Allt vi vet är att det våren 2011 skulle kosta drygt 3 miljoner att minska småbarnsgrupperna (1–2-åringar) till tolv barn per avdelning. Det är pengar vi inte har i dag och inte heller har 2013. Vi vet alltså inte vad det skulle kosta att minska barngruppernas storlek inom hela förskolan. Vi är helt överens om att barngruppernas storlek i förskolan ska minskas, och att det har mycket hög prioritet. Frågan är bara hur det ska gå till och vilken takt som är möjlig.

Att gå till handling utan ett ordentligt beslutsunderlag och en realistisk tidsplan leder bara till nya underskott och nya besparingar. Vi anser därför att det är bättre att först skaffa oss en komplett bild av kostnader och konsekvenser och därefter fatta beslut.

Jan Lahenkorva (S)

ordförande barn- och utbildningsnämnden

Ingrid Hammarberg (FP)

vice ordförande barn- och utbildningsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons