Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bemanningsföretag tar samhällsansvar

I Sverige går hundratusentals arbetsföra människor utan jobb.

Annons

Värst utsatta är de grupper som är mindre etablerade på arbetsmarknaden såsom unga och invandrare. I februari 2012 var ungdomsarbetslösheten uppe i över 25 procent i riket. Oavsett partitillhörighet kan nog de flesta konstatera att det återstår mycket att göra, på kommunal, läns- och riksnivå. Det gäller för hela Sverige men också i Gävleborg som just nu har för den högsta arbetslösheten i landet.

I Sverige finns cirka 1,2 miljoner ungdomar i åldern 15–24. I Gävleborgs län är det över 35 000 individer inom det åldersspannet. Vissa vet med säkerhet vad de vill bli "när de blir stora", för andra är svaret inte lika självklart. Oavsett vilken kategori de tillhör, kan bemanningsföretag erbjuda dem något viktigt, nämligen en chans. En chans att få in en fot på arbetsmarknaden och att få möjligheten att pröva på olika branscher. Samtidigt som de får en anställning med kollektivavtal, anställningstrygghet, semester och pension.

Det finns vissa röster i Sverige som vill att bemanningsföretagen ska förbjudas. Jag tror att, i stället för att öka klyftan mellan de redan etablerade och de som vill bli det, tjänar hela Sverige på att arbetsmarknaden accepterar olika sorters anställningssätt. Fler får då chansen på arbetsmarknaden och statens intäkter ökar i form av sociala avgifter och inkomstskatter.

En undersökning som YouGov släppte i slutet på mars visar dessutom att trivseln inom bemanningsbranschen är hög. Sju av tio säger att erfarenheten av att jobba som uthyrd har varit mer positiv än väntat. De som säger sig vara mycket missnöjda är två på etthundra.

Jag kan som företrädare för ett av dessa bemanningsföretag stolt säga att vår existens leder till en bättre samhällsekonomi och ökad välfärd, där både unga och invandrare ges en större chans att komma in på arbetsmarknaden.

Jan Bengtsson

vd Uniflex

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons