Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behåll nämndemannasystemet men förnya det gärna

En majoritet av Sveriges domare vill tydligen ha bort nämndemannasystemet.

Annons

Det vill också riksdagsledamoten Maria Abrahamsson (M). Justitieminister Ask (M) ska nu titta närmare på frågan. Är det någon som är förvånad?

Morgan Johansson, rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, instämmer inte i denna avpolitisering: Han säger att "nämndemannasystemet handlar om kvaliteten i dömandet. I takt med att klassklyftorna ökar och skillnaderna mellan rika och fattiga växer så är det ännu viktigare med ett folkligt inflytande i dömandet. Det är viktigt att få med erfarenheter från hela samhället. Nämndemännen representerar ett bredare lager än vad juristerna kan bidra med”.

Även om inte klassklyftorna hade vuxit – och det gör de förfärande i Sverige sedan några år tillbaka – så hade jag varit motståndare till denna avpolitisering, vilket också är en form av avdemokratisering till förmån för expertstyrning. I sin förlängning vilar detta synsätt på Platons starka dragning till olika slag av elitism och hans välkända avsky för ”demokratin” som den såg ut i hans trakter cirka 400 år före Kristus.

Folkpartiets tanke att behålla lekmannainflytandet i rättsväsendet men reformera nämndemannasystemet är intressant utan att jag därför fullt ut ”köper” FP:s rättspolitiske talesman Johan Pehrsons synsätt: "Man bör plocka bort nämndemännen i högre instans men behålla dem i de lägre instanserna, tingsrätterna. Där hör de verkligen hemma, eftersom det finns en poäng med lekmannainflytande. Risken är annars att det vanliga sunda förnuftet försvinner. Domarna är skickliga jurister men väldigt strömlinjeformade".

Riktigt intressant är att FP vill att det blir en sammansättning som bättre speglar samhället. Det behövs fler unga människor och fler med invandrarbakgrund, hävdar partiet.

Visst kan den människosyn Sverigedemokraterna har ställa till problem i nämndsammanhang, men då får man söka lösningar på dessa.

Vi får aldrig glömma eller lämna därhän att vilken hög utbildning inom vilket område som helst som en person skaffat sig, medför inte att de grundläggande värderingarna försvinner, möjligen ändras.

I det apolitiska samhället, samhälle med så lite politik som möjligt om man vill göra en snäll definition, som de så kallade Nya Moderaterna vill bygga, är det självklart att den avgörande makten tillfaller kapitalägare, företagsledare, markägare och höga specialister av olika slag. De juridiskt utbildade domarna är en grupp som bör ta över dömandet enligt denna princip.

För den som eftersträvar folkligt inflytande utifrån demokratiska grunder i samhällsbygget väcker elitismtänkandet ingen anklang. Ståndsriksdagen avskaffades 1865 men när Moderaterna nu blivit allt varmare i regeringskläderna är elitsamhället sakta men säkert på väg att återinföras.

Örjan Fridner (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons