Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre skolmat i Söderhamn är möjligt

Livsmedelsverket har startat ett nationellt kompetenscentrum för måltider i skola, vård och omsorg.

Annons

Nu hoppas vi få se resultat i Söderhamns kommun för högklassiga skolluncher.

I Sverige har vi en lång tradition av att servera skollunch gratis i skolan. Vi ska vara stolta över det faktum att alla barn som går i grundskolan har tillgång till ett lagat mål mat varje skoldag – oavsett vilken bakgrund man har.

Men Centerpartiet vill mer, vi är ännu inte nöjda.

Två olika kommuner kan satsa ungefär lika mycket pengar på skolmåltider, men resultatet kan vara helt olika. Det handlar om helheten kring måltiderna, som matens kvalitet, stämningen i matsalen, samvaron med skolkompisarna och vuxna och att det finns tillräckligt med tid för att äta.

För att det ska bli verklighet krävs engagemang. Politiker och skolledare måste ta sin del av ansvaret och anstränga sig mer. Lärare och kökspersonal måste ges förutsättningar att göra ett bra jobb.

I Centerpartiet anser vi att det finns mycket kvar att göra innan måltiderna på alla Sveriges skolor håller en nivå som eleverna har rätt att förvänta sig. Med hjälp av skolmåltiderna har vi enastående möjligheter att främja en hälsosam livsstil!

Det kan användas som en del i det pedagogiska arbetet och som verktyg för ökad integration, social träning, gemenskap och som kulturbärare. Att redan i förskolan/skolan låta barnen få kunskap om vad som är bra mat och erfarenhet av positiva måltidsupplevelser skapar en god grund för att bli en medveten konsument i framtiden. Om Sverige ska bli det nya matlandet i Europa måste hela Mat-Sverige inkluderas. I detta arbete har skolmaten en given och central plats. Svenska matkulturen och livsmedelssäkerheten är unik.

För att stödja utvecklingen har regeringen gett Livsmedelsverket i uppdrag att skapa ett nationellt kompetenscentrum. Centret är en del i satsningen Sverige – det nya matlandet och sprider goda exempel, erbjuder stöd och verktyg för utveckling av måltiderna.

Vi i Centerpartiet vill ta vara på de lokala producenternas råvaror genom att ställa krav i de offentliga upphandlingarna när kommunen köper in mat. Och det går att göra. Att dela på upphandlingarna och att sätta krav på kvalitet gör att fler leverantörer kan vara med och vinna upphandlingar. På så sätt kan barnen i vår kommun äta potatis från lokala åkrar och griskött från en ortsbonde. Det ger skolbarnen en naturlig koppling till var mat kommer ifrån och hur den produceras.

Eskil Erlandsson (C) landsbygdsminister

Rolger Tiefensee (C) miljöpolitisk talesperson

Ola Andersson (C) skolpolitiker i Söderhamn

Jan-Eric Berger (C) skolpolitiker i Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons