Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre satsa soldatpengar på ordinarie ungdomsjobb

Den nya försvarsreformen som lanserats av alliansen är också tänkt att fungera som en jobbreform för unga, och den skulle göra Försvarsmakten till en av Sveriges största ungdomsarbetsgivare. Detta skriver bland andra försvarsminister Sten Tolgfors (M).

Annons

Förslaget går ut på att 16 000 soldater ska nyanställas och dessa ska alltså utgöras av ungdomar. Det är jättebra att även alliansen (och kanske i synnerhet Moderaterna), efter snart en och en halv mandatperiod vid makten, fått upp ögonen för ungdomsarbetslösheten som ett problem i Sverige. Men det är ett extremt skamlöst förslag att locka arbetslösa ungdomar, som på många sätt redan befinner sig i en utsatt position som arbetslösa, att bli en del av en industri där utbildningen bland annat innehåller hur man ska döda en annan människa.

Därtill ska också läggas att yrket soldat långtifrån kan klassas som säkert, speciellt inte då man som anställd inom Försvarsmakten har obligatorisk utlandstjänst att se fram emot. Frågan man kan ställa sig är om en arbetslös ungdom kan säga nej då ett jobb som soldat erbjuds, om alternativet är att fortsätta tillhöra det utanförskap som i dag är svårt att bryta?

Det bästa vore om resurserna i stället satsades på välfärdssamhället och på att bygga Sverige starkt inför framtiden med alla dess utmaningar som kommer. Använd resurserna som Försvarsmakten får för att anställa 16 000 nya soldater till att exempelvis anställda 16 000 arbetslösa ungdomar inom välfärdssektorn eller skapa fler universitets- och högskoleplatser. Pengarna kan också satsas på mer resurser på utbildning så att ungdomarna kommer bättre rustade från skoltiden. Detta är satsningar som stärker Sveriges konkurrenskraft inför framtiden, vilket 16 000 nya soldater inte ens kommer i närheten av.

Det alliansen också måste inse är att framtidens svar på konkurrenskraft och konfliktslösning inte finns i en industri som, efter två världskrig och en svunnen tid då nationalstatens betydelse var allt, har spelat ut sin huvudroll i samhället. Hur vore det om även alliansen insåg detta och började visa i realiteten, och inte bara i fina ord och formuleringar, att de faktiskt värnar om välfärdssamhället i dess egentliga mening genom satsade resurser därefter?

Detta förslag kan egentligen bara ses som en täckmantel att återigen rusta upp försvaret som ända sedan, i alla fall, 70-talet fått minskade anslag. En klassisk borgerlig politik som kommer till för att värna om de forna kärnväljarna hos de borgerliga partierna. Förslaget är cyniskt och absurt i grunden då det lanseras som en jobbreform för unga och det går egentligen inte att tolka förslaget och dess lansering på något annat sätt än; att alliansen vill se ett Sverige där framtiden finns och byggs inom Försvarsmakten, med allt vad det innebär.

Johan Frisk, medlem i S-studenter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons